2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Környezetjog – tudományosan, a gyakorlati képzésben

Környezetjog – tudományosan, a gyakorlati képzésben

A Miskolci Egyetem joghallgatóinak gyakorlati képzését is támogatja az az együttműködési megállapodás, amelynek keretében tudományos megalapozottságú, szakmai ismereteket nyújt a jövőben az intézmény jogi kara a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézményeinek.

A részletekről szóló megállapodást a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ME-ÁJK), valamint a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) kötötte egymással Budapesten.
A keret-megállapodás általános célkitűzése egyfelől a hazai környezettudományi, környezetjogi képzés és kutatás elismerése és általános támogatása, másfelől annak elősegítése, hogy a környezetvédelem területén erősödjön a szakpolitikai döntési folyamatok szakmai-tudományos megalapozottsága.
Ennek jegyében együttműködő partnerként számít a jövőben a NeKI a ME-ÁJK tudományos-szellemi kapacitására, amelyet egyedi értékkel ruház fel, hogy valamennyi jogterületen felkészült szakemberek kutatnak és oktatnak egy intézményi keretben.
A környezetügyi szakmai képzés támogatása, erősítése érdekében született együttműködés révén így tudományos megalapozottságú, naprakész szakmai ismeretek, értékelések segítik a jövőben a minisztérium környezetüggyel foglalkozó intézményeinek tevékenységét. A NeKI a megállapodás értelmében komplex, jogi és műszaki vonatkozású környezetügyi kutatási programot indít az egyes környezetügyi tudományos területek összefüggéseinek feltárására, összehangolására.
Az együttműködés a képzéseiben a gyakorlatra hagyományosan nagy hangsúlyt helyező Miskolci Egyetem képzési és kutatóhálózati tevékenységére is kihat. A hallgatók tudományos munkáját több tekintetben is segítve, a NeKi és az OHÜ egyebek közt kutatási témákat fogalmaz meg a környezetügy gyakorlati tapasztalatai alapján a szakdolgozatírók és a PhD hallgatók számára, illetve segítséget és szakmai vezetést nyújt egy-egy téma feltárásához, kidolgozásához.
A minisztérium háttérintézményei ugyanakkor a karriertervezést is támogató programot indítanak annak érdekében, hogy a ME-ÁJK hallgatói a gyakorlatban is fejleszthessék elméleti tudásukat, s a jogi gyakornoki program keretében külön megállapodás alapján a gyakornokok a NeKi és az OHÜ tevékenységeiben is részt vesznek, érdemi feladatokat látnak el a jövőben.
A képzés és a tudományos munka terén is komoly lehetőségeket rejtő megállapodás gyakorlati megvalósítása a hosszas előkészületek után már el is kezdődött.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek