2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A vidéki Magyarország érdekeit szolgáló földtörvényt akarunk!

Alulírott civil szervezetek felhívjuk a parlamenti képviselők figyelmét arra, hogy a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény, módosító indítványokon keresztül beterjesztett tervezetét jelenlegi formájában nem tartjuk arra alkalmasnak, hogy az ország földvagyonát megvédje a külföldi tőkétől, biztosítsa a helyi közösségek hosszú távú életlehetőségét, megfékezze a tőkés nagyüzemek terjeszkedését és megteremtse a föld termőképességét megóvó fenntartható gazdálkodás alapjait.
Csak olyan jogszabályt tartunk elfogadhatónak, mely a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett birtokpolitikai elveket valósítja meg. Ennek érdekében a földtörvényben érvényesíteni kell:

1.      A helyi közösségek döntsenek minden földügyletről!

Ki kell terjeszteni a helyi földbizottságok hatáskörét minden adás-vételi és haszonbérleti földügyletre. A földbizottságoknak kizárólag helyben lakók lehessenek a tagjai. A bizottság vizsgálja a termőföld fenntartható használatát, a birtokpolitikai irányelvek érvényesülését is.

2.      Kijátszhatatlan, szigorú földszerzési és földbirtok maximumokat!

Rögzíteni kell, hogy a 300 hektáros földszerzési, illetve 1200 hektáros birtokmaximum semmilyen jogcímen nem léphető túl. Egy család tagjai összesen ne birtokolhassanak 500 hektárnál vagy a település határának negyedénél nagyobb területet. A birtok méretébe egyértelműen számítson bele minden hasznosítási mód, függetlenül a használatot átengedő személyétől.

3.      A fenntarthatóság és a helyi közösségek érdekében meg kell változtatni az elővásárlási, előhaszonbérleti rangsort!

Törölni kell az állattartók és vetőmagtermelők előjogait, helyette a fenntartható módon gazdálkodókat és a fiatal, illetve gyermekeket vállaló gazdákat kell előnyben részesíteni. A nagybirtokstruktúra megtörése érdekében az elővásárlási és előhaszonbérleti sorrendben a volt, illetve jelenlegi haszonbérlő előjogait törölni kell.

4.      Hatékony szabályozást a zsebszerződések felszámolása érdekében!

A földforgalmat engedélyező hatóság (mezőgazdasági igazgatási szerv) minden eléje kerülő terület és ügyletben szereplő személy, szervezet előéletét vizsgálja meg, és ha „zsebszerződésre” utaló gyanú felmerül, akkor az ügyészség bevonásával azt vizsgálják ki. „Zsebszerződéseket” kötő, továbbá a tulajdonlás és a használati egyéb korlátait kijátszó személyek és szervezetek elővásárlási és/vagy előhasználati jogaikat a törvény erejénél fogva veszítsék el!

5.      Minden földforgalmi ügyre legyen érvényes a törvény szabályozása!

Ne vegyék ki a törvény hatálya alól az állami földeket és a jövőben megalkotandó törvények szabályozási területeit (üzem és integrált mezőgazdasági termelésszervezés törvény). Mivel a kormány elmulasztotta beterjeszteni a fenti tervezeteket, most rögzítsék az „egy gazda – egy üzem” elvet. Emellett kivétel nélkül minden ügyletet vizsgáljon meg a mezőgazdasági igazgatási szerv is. A földforgalmi törvényhez kapcsolódó jogszabályokat érdemi társadalmi vita után terjessze a Parlament elé a kormány.

A fenti elveket megítélésünk szerint a földügyekben aktív civil szervezetek által kidolgozott, a földforgalmi törvénytervezet 2013. május 16-i változatához fűzött részletes módosító javaslatok[1] képesek lennének érvényesíteni a szövegben.

A XXI. század legfontosabb nemzetbiztonsági kérdései közé tartozik a termőföld feletti rendelkezés, a termőképesség és az élővilág változatosságának megőrzése, az élelmiszer-önrendelkezés és megélhetés biztosítása a közösségek számára.

Történelmi felelőssége tudatában felszólítjuk a parlamenti képviselőket, hogy e célok érdekében csak a fenti módosításokkal fogadják el a földforgalmi törvény tervezetét.

Budapest-Gödöllő-Kishantos-Szeged, 2013. május 30.

Kezdeményező szervezetek:

Magyar Természetvédők Szövetsége

Szövetség az Élő Tiszáért

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Szülőföld Mozgalom

CSEMETE Természet- és Környezetvédő Egyesület

Magyar Biokultúra Szövetség

Kishantosi Vidékfejlesztési Központ

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek