2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nem minden adomány az, aminek látszik

Bújtatott adományozási módot tártak fel a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságának adóellenőrei.
Szociális otthonok az időskorúak intézményben történő elhelyezésének feltételéül szabták bizonyos összegű adomány nyújtását.
Az előzetes tájékoztatást, illetve néhány adatlap kitöltését követően felhívták a jelentkezők és rokonaik figyelmét, arra hogy adományt „fogadnak el”, amit a szerződés aláírásakor, vagy azt követően rövid időn belül az érintetteknek meg kellett fizetniük. A befizetendő összegek mértéke csaknem hasonló volt minden jelentkező esetében, és egy-két idős kivételével mindenki adományozott. A befizetett összegről az otthonigazolást állított ki, megállapodásuk szerint azonban nem feltétlenül annak a személynek a nevére, aki befizette, hanem aki személyijövedelemadó-kedvezményt tudott érvényesíteni.

Mivel a bekerülési díj megfizetése az elhelyezés feltétele volt, az ellenőrzés ezt az összeget szolgáltatásnyújtás fejében fizetett ellenértékként vette figyelembe, és élve a törvényben biztosított lehetősséggel, általános forgalmi adóval növelt bruttó összegként állapította meg a lakók által befizetett összegeket.
Ennek helyességét a bíróság is megerősítette.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek