2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megváltozott munkaképességűeket a honvédelembe?

A Fidesz a honvédelmi törvényt módosító javaslathoz nyújtotta be kapcsolódó módosító indítványként a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását szabályozó újabb javaslatát. Azzal az egyértelmű szándékkal, hogy a módosítás ne kerüljön a szakbizottság elé, és így ne lehessen érdemi vita tárgya sem a Foglalkoztatási Bizottságban, sem az Országgyűlésben.
Az már világosan látszik, hogy a kormánypártok szerint azok az emberek nem számítanak megváltozott munkaképességűnek, akiknél még az egyébként is megkérdőjelezhető hitelességű felülvizsgálat is 46-48 százalékos rokkantságot állapított meg. Ezek az emberek többnyire 50 év feletti, 10-15 éve rokkantnyugdíjasnak minősülő személyek, jellemzően a mindennapokat jelentősen befolyásoló betegségekkel. Hogy ők hova fognak tudni elhelyezkedni minden típusú támogatás nélkül, nem tudni.

Ahogy azok után a dolgozók után sem számíthatnak foglalkoztatási támogatásra a munkáltatók, akiknek nem felmondott a foglalkoztató a számára tavaly novemberben lejáró 36 hónapos támogatási időszak után decemberben, hogy szociális segélyre küldje őket, hanem inkább egy hónapot támogatás nélkül foglalkoztatott.

Külön érdekes az is, hogy amennyiben egy épp támogatott foglalkoztatásban részt vevő megváltozott munkaképességű a felülvizsgálat eredményeképp kiesik a támogatotti körből, akkor a korábbi három hónapos türelmi idővel ellentétben a határozat jogerőre emelkedésével azonnal leállítja az állam a támogatást, miközben a munkáltatónak kötelező felmondási időt ír elő a törvény – immár támogatás nélkül.

A Jobbik továbbra is azt sürgeti, hogy – az ÁSZ javaslatával összhangban – történjen meg a teljes felülvizsgálat és elszámoltatás. Teljesen új rendszerre van szükség a továbbra is korrupt és diszkriminatív megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatásai kapcsán!

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek