2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Fidesz szerint nincs felelőse a jogalkotási baklövésnek

A Jobbik több alkalommal is módosító javaslatot nyújtott be a 98 százalékos különadóhoz, mely jelenlegi állapotában nem elsősorban a Fidesz–KDNP által célként hangoztatott pofátlan, jó erkölcsöt sértő mértékű végkielégítéseket sújtja, hanem kifejezetten a közszféra dolgozóit. A visszamenőleges hatály miatt sok esetben több évtizednyi, egy életen át tartó munkaviszony után megszerzett, már rendelkezésre sem álló pénzeket kért vissza az állam ezektől az emberektől. A Fidesz-kormány hibás jogalkotása miatt emberi életek mentek tönkre, a valóban megcélzott, például a BKV-nál kifizetett, hírhedt százmilliós végkielégítésekkel érintett rétegre viszont nem vonatkozott az adó. Azok a közszolgák, köztisztviselők, kiknek volt lehetőségük és kaptak jogi segítséget, bírósághoz fordultak. Ennek nyomán megszülettek az első, az államot elmarasztaló, ezáltal visszafizetést, kártérítést és perköltséget az államra terhelő ítéletek. E terheket ugyancsak adózói forintokból kell majd megfizetni.

A jogszabály hibáira rávilágítva a Jobbik is több alkalommal javasolta a módosítást, de annak idején az Alkotmánybíróság is felhívta a figyelmet a törvény hátulütőire. Javaslatunk az évtizedeket ledolgozott és a leépítésekkel, tisztogatásokkal utcára tett közszolgákat mentesítette volna a törvény alapján megszerzett, jogszerű végkielégítésüket sújtó különadó alól. A Fidesz azonban nem hallgatott sem a mi, sem az Alkotmánybíróság szakmai javaslataira.

A Jobbik kérdésére a kormány képviselője elmondta, hogy mindezek ellenére a kormányban nem szándékoznak belső vizsgálatot indítani és a hibás törvénykezésért a felelősöket számon kérni. A Jobbik azonban követeli a felelősségre vonást, nem engedhető meg, hogy pillanatnyi politikai érdekből adódó jogalkotási malőr a magyar adófizetőket súlyos százmilliókkal terhelje.

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…