2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Csupán propaganda szintjén jöttünk ki a recesszióból

Az első negyedéves GDP-re vonatkozó KSH-adatok alapján beindult kormányzati nyilatkozat-offenzíva – amely szerint „Magyarország kijött a recesszióból” – sem formailag, sem tartalmilag nem állja meg a helyét.
Formailag azért nem állja meg a helyét a kormányzat állítása, mert az általánosan elfogadott definíció szerint eleve két egymást követő, növekedést mutató negyedév kellene ehhez, egyetlen ilyen negyedév nem elég. A súlyosabb kérdés azonban a tartalmi. A kormány eddigi gazdaságpolitikája nem kifelé viszi hazánkat a válságból, hanem továbbra is abban tartja, helyenként pedig még ront is a helyzeten.

Nincs érdemi fordulat a foglalkoztatottság terén. Folyamatosan újabb és újabb lakossági megszorítások lépnek életbe, akár közvetlen módon (a néhány napja bejelentett Varga-csomag), akár közvetetten (a bankadót vagy a tranzakciós illetéket). Nem csökken az államadósság által a költségvetésre nehezedő óriási teher. A gazdaság duális szerkezete változatlan: a hazai kis- és középvállalkozások továbbra is súlyos versenyhátrányban vannak, és sok esetben pusztán vegetálnak. Drámai méreteket ölt az elszegényedés és az elvándorlás, burjánzik a korrupció. A kormánynak egyetlen igazán fontos nemzeti sorskérdést, gazdaságpolitikai dilemmát sem sikerült megoldania 2010 óta.

Magyarország gazdasága tehát csupán propaganda-technikailag került ki a visszaesésből.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek