2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ne hunyjon szemet a drog felett! – Tanácsok szülőknek

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság rövid útmutatója a szülőknek adhat támpontot a drog-használat tüneti jeleinek felismerésére. A rendőrségi tapasztalatok alapján a drog-használat Tiszaújvárosban is előfordul. A különböző megelőzési programok és a sikeres bűnügyi felderítések mellett továbbra is szükséges a problémára történő folyamatos odafigyelés. Az iskolai nyári szünet közeledtével pedig a szülőknek sem árt felkészülni a kábítószer okozta jelek felismerésére.

A szerteágazó probléma kialakulása sokszor életkori, élethelyzeti sajátosságokra vezethető vissza. A szülők helyzetét nehezítheti az is, hogy a fiatalabb korosztály sajátos szóhasználatot alakít ki, amit az idősebbek nem tudnak kódolni. Segítséget adhat azonban a gyerek viselkedésében ilyenkor beálló változások megfigyelése.

A legfeltűnőbb, ha más lett, mint korábban. A fellépő viselkedészavar, a tanulmányi eredmények romlanak, rendszeressé válhatnak az iskolai hiányzások. A kapcsolati háló felszakadozik a családon belül is. A külső jelek is árulkodóak lehetnek, így például a túl szűk vagy túl tág pupillák. A testalkatváltozás, például fogyás léphet fel a szerhasználat mellékhatásaként, a végtagok remegése, vagy a túlzott mértékű izzadás, a szájszárasság is aggodalomra adhat okot, nem beszélve a felkaron jelentkező apró tűszúrások nyomairól.

Intő jel lehet, ha a lakásból pénz és értékek tűnnek el, vagy olyan holmik bukkannak fel a gyerek környezetében, mint például kisebb önzáró tasakok, négyszögletesre hajtott alufóliák, növényi törmelékek.

Az intő jelzésekre időben adott megfelelő szülői reakció esély a drog világából kivezető útra, éppen ezért ne hunyjunk szemet az említett tünetek láttán. A szülői odafigyelés és a megfelelő fegyelmezés segítséget nyújthat a drogot még csak kipróbáló gyerekeknek is. Fontos a toleráns szülői magatartás, ezért el kell kerülni az énképet romboló mondatokat, mint például: „nincs akaraterőd”, „semmire nem vagy képes”, „hogy tudok megbízni még valaha benned?”. Az akaraterejétől megfosztott gyerekben ugyanis tovább nő a kábítószerek „könnyű” világa felé sóvárgás.

A család belső erőforrásainak pótlására a különböző szervezetek szakemberei nyújthatnak muníciót, így a családsegítő központok, a Miskolci Drogambulancia munkatársai, de a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei is iránymutatást adhatnak a probléma megfelelő megoldása és kezelése felé.

A drogprobléma megoldására is fokozottan igaz az az alapvető, máig érvényes tétel, melyet már több mint kétszáz éve, 1764-ben Cesare Beccaria megfogalmazott: a bűnmegelőzésnek legbiztosabb, de legnehezebb eszköze a nevelés tökéletesítése!

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek