2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Új módszer az agysebészet gyakorlati képzésében Miskolcon

Új módszer az agysebészet gyakorlati képzésében Miskolcon

Az Európai Idegsebészeti Társaság tudományos szakmai lapja az Acta Neurochirurgica elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Idegsebészeti Osztálya által közölt, új magyar agysebészeti munkamódszert. A közlésre ajánlott új módszer a legnehezebben operálható agydaganatok műtéti eltávolításában hoz előrelépést és egyben egy új agysebészeti gyakorlati képzési metodikát is jelent.

Ahogy a módszer kidolgozója és a 12 fős munkacsoport vezetője Dr. Csókay András osztályvezető főorvos összefoglalta, röviden azt jelenti az innováció, hogy friss elhunytakon, akiknek a boncolása nem engedhető el – az agy részletes boncolása előtt – ami az agy 1 cm-es szeletekre vágását jelenti, speciális mikrotechnikával modellezik a kérdéses, nehezen eltávolítható daganatot, majd ennek az eltávolításával modellezik a műtétet.
Utána kerül sor a gyakorlatilag érintetlenül maradt agy boncolására. Egy ilyen ritkán előforduló, nehezen  operálható agydaganat esetében akár 10-20 rágyakorló műtét is megelőzheti az élő műtétet. Eddig a világ minden részén az agysebészeti tréningek csak halott emberi agyi anatómiai boncolását jelentette, ami nem volt eléggé életszerű, hiszen nem volt kóros elváltozás benne. Az új módszer, amit a legnagyobb európai szaklap elfogadott és közölt, joggal számíthat nemzetközi érdeklődésre, hiszen megoldja az agysebészet legnagyobb problémáját, ami abban áll, hogy egy-egy ilyen speciális beavatkozásnál nincs elég műtét a rákészülésre, ezért relatíve magas a szövődményi arány. Emellett fejlődést hoz az agysebészeti mikrotechnika tekintetében is.

Megkezdődött kórházunkban a nemzetközi tanfolyamok szervezése is, ami jó hírét kelti nemcsak az intézetünknek, hanem a hazai idegsebészetnek is.

Ettől a munkacsoporttól egy éven belül ez már a második agyi mikrosebészeti innováció, amit Miskolcról közölt a lap. Az első az agyi érbeültetés un. „gyors” módszere volt.

A tudományos munkákban nagy érdeme van még  a  Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Diósgyőri Telephelyén lévő Pathológiai Osztálynak és a fővárosi Szt.János Kórház Pathológiai Osztályának, valamint a  Szt. Margit Kórház Sebészeti Osztály megbízott vezetőjének  Dr. Imreh Domonkosnak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek