2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ingyenes egészségügyi szűréseken vettek részt a gyermekotthon lakói

Idén is folytatódik a Mosolyvadász Program Miskolcon

Több mint 100 gyermek vehetett részt ingyenes szűrővizsgálaton a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény területén szombaton megrendezett Egészségnapon. Az eseményen  a Biztonságért Alapítvány támogatásával vérnyomás, vércukorszint- és koleszterinszint mérésre, ortopédiai, szem- és anyajegyvizsgálatra, illetve általános háziorvosi tanácsadásra mehettek a gyermekotthon lakói. Az Alapítvány a  Mosolyvadász Program keretében évek óta segíti a miskolci gyermekotthont, idén sport, kézműves, zene és színjátszó foglalkozásokra nyújt támogatást. Egy speciális szűrőbusszal érkezett  a Biztonságért Alapítvány a BAZ megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény Egészségnapjára. A rendezvényen a miskolci gyermekotthon közel 100 lakója és nevelőik ingyenesen vehettek részt a legfontosabb egészségügyi szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék az esetleges kezdődő egészségügyi problémákat és háziorvosi tanácsokat kaphassanak az egészségük megőrzéséhez.

A biztosító és a gyermekotthon kapcsolata már nem új keletű, a Mosolyvadász program keretében évek óta nyújt támogatást az otthonnak a társaság. A biztosító kiemelt figyelmet szentel a nehéz körülmények között élő gyermekek támogatásának, az egészséges életmódra nevelés mellett a program fő célja a tehetséggondozás és a készségfejlesztés. A  Mosolyvadász Programban 2011 óra résztvevő miskolci gyermekotthon lakói először egy balatoni nyaraláson vehettek részt, majd tavaly a Gyermekvárosi Tehetséggondozó Műhelyek elnevezésű programsorozatukra kaptak támogatást az Alapítványtól. Ezek a foglalkozások a viselkedéskultúra, az én-kép és az önismeret, az erős és a gyenge oldalak feltérképezésére helyezték a hangsúlyt; ez a gyermekek képességeinek fejlesztésén keresztül iskolai teljesítményükre is pozitívan hatott.

Idén sport-, kézműves, zene és színjátszó foglalkozásokra, illetve az ezek megvalósításához szükséges eszközökre pályázott a gyermekotthon. A gyermekek tavasztól őszig kézi- és röplabda órákon vehetnek majd részt, illetve gyógypedagógiai lovaglást és lovastorna foglalkozást szerveznek számukra. Ez mindenekelőtt a gyermekek egészségét, a társas kapcsolatok fejlesztését, valamint a mindennapi feszültségek levezetését szolgálja majd. A kreatív, jó kézügyességű gyermek különféle kézműves foglalkozásokra – így grafika, kerámia, valamint szövés és más kézimunka órákra jelentkezhetnek, míg a zenei érdeklődésű fiatalok rézfúvós hangszereken tanulhatnak játszani. Emellett a gyermekek színjátszó szakkörbe is járhatnak, mely növeli az önbizalmukat, fejleszti az önismeretüket, személyiségüket, előadói készségeiket.

Az egészséges életmódot, készségfejlesztő és tehetséggondozó tevékenységeket támogató  Mosolyvadász Program az elmúlt közel két évben több mint 700 gyermeket segített abban, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, sportolhassanak, új ismereteket szerezhessenek. Tavaly hat, idén már tíz gyermekotthon vesz részt a programban. A tudatos gyermekvédelmi fejlesztés célja a hátrányos helyzetű gyermekek testi-lelki egyensúlyának megteremtése, a családjuktól kényszerűen távol élő gyermekek érzelmi kiegyensúlyozottságának elősegítése, a hasznos időtöltés alternatíváinak megmutatása, és a sikerélmény megszerzésének biztosítása. A különórás foglalkozásoknak és a gyerekek kitartó munkájának köszönhetően több versenyeken is megmérhették tudásukat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek