2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elcsalt százmilliók az egri borvidéken

Egy egri borászat telephelyén egyszerre csaptak le az Észak-magyarországi régió pénzügyi nyomozói, adórevizorai és pénzügyőrei öt társaság törvénytelen tevékenysége miatt. A cégek feltehetően fiktív műveletek alapján számláztak egymás között, illetve az államtól jogosulatlanul igényeltek állami támogatást termelőgépek beszerzésére,- tájékoztatta lapunkat Kovács Dorina főhadnagy,a NAV sajtóreferense. A NAV regionális adóigazgatóságának jelzése alapján költségvetési csalás miatt indult a nyomozás öt szőlőgazdálkodással foglalkozó céggel kapcsolatban. A kft-k közös érdekeltségű vállalkozásokként működtek, különböző szálakkal kötődtek egymáshoz, például átfedés volt a cégek tulajdonosi körében. Eszközöket béreltek egymástól, és vélhetően valótlan gazdasági eseményeket színlelve állítottak ki számlákat egymás között. Volt például olyan számla, amelyet az egyik cég, szőlőterülete megmunkálása címén fogadott be egy másiktól, holott a szerződéssel érintett területen a szőlőültetvényeket egy évvel korábban kivágták. Olyan számlákat is találtak a revizorok, amelyek termelő berendezések értékesítéséről, bérbeadásáról szóltak, miközben a számlák kiállítási időpontjában még nem is voltak az eladó cég birtokában ilyen eszközök, illetve a számla kiállítója nem volt a társaság vezetője és a szállító cég székhelye sem stimmelt. A fiktív számlákkal okozott kár 103 millió forint. Két cég állami támogatást is kapott termelő eszközök vásárlására, azonban ezt az 55 millió forintot nem a pályázatnak megfelelően használták fel.

A házkutatásokat, ellenőrzéseket egy időben kezdték meg a NAV munkatársai például egy ismert egri borászat telephelyén is. Két személyt gyanúsítottként hallgattak ki költségvetési csalás gyanúja miatt. Az okozott adóhiány fedezetéül a pénzügyi nyomozók lefoglaltak mezőgazdasági gépeket és kilenc erjesztő tartályt összesen 108 és félmillió forint értékben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek