2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Matyó kiállítás a Polgárok Házában

Matyó kiállítás a Polgárok Házában

Matyó kiállítás a Polgárok HázábanMezőkövesd, a matyó kultúra mutatkozhatott be elsőként a „Kárpát-medencei Magyar Népművészet” című kiállítássorozat keretében a budapesti Polgárok Házában szeptember 15-én.
A budapesti Polgárok Háza a 2009/2010-es esztendőben egy egész éves programsorozatot állított össze, amelynek a központi témája a Kárpát-medencei magyar népművészet, tájegységek bemutatása. Ennek a sorozatnak a nyitó rendezvényeként került sor a matyó népviseletet, a matyó kultúrát bemutató tárlat berendezésére. A kiállítás megnyitóján Trznadel Angéla, a Polgárok Házának kulturális programigazgatója köszöntötte a részvevőket, ismertette a tárlatsorozatot.
A bevezető gondolatok után Tállai András, Mezőkövesd polgármestere, országgyűlési képviselő nyitotta meg a tárlatot, amelyben kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés Mezőkövesd számára, hogy egy országos szintű kiállítássorozat első állomásaként a matyó kultúra mutatkozhatott be. A tárlatmegnyitón a matyó hímzés, a matyó bútorfestés, viselet mellett a matyó népdalokkal, tánccal is megismerkedhettek az érdeklődők Vargáné Pap Edina és a Matyó Néptáncegyüttes szóló táncosai jóvoltából. A kiállítássorozat következő állomásaként a Náda-mente művészete, a kalotaszegi kultúra bemutatása lesz. A sorozatban szerepel még a palócföldi, a sárközi, a háromszéki népművészet is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek