2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nemhogy fejlesztik, leépítik a MISEK-et!

Az ötmilliárdos fejlesztésről lemondtak Krizáék, s elnézik, hogy a megyei kórház most négy osztályt is elhappoljon.

Annak ellenére adná át a MISEK Kft. a jelenleg még a Semmelweisben működő sürgősségi, szemészeti, urológiai és mellkas-sebészeti osztályokat a Szentpéteri kapui megyei kórháznak, hogy a diósgyőri orvosi ügyelet megszüntetésének bejelentésekor éppen arra hivatkozott a fideszes városvezetés, hogy a megfelelő ellátást – egyes kórházi osztályok hiánya miatt – Diósgyőrben nem, csak a jól felszerelt osztályokat működtető Semmelweisben tudják biztosítani. Minderről Földesi Norbert, az MSZP miskolci (a képen balra), és Lukács András, a szocialisták megyei frakcióvezetője beszélt szerdán Miskolcon.

A MISEK Kft. 2010 áprilisában, a szocialista kormány idején nyert 4,6 milliárd forintot az úgynevezett kiscsillag megvalósítására, azaz a központi sebészeti, technológiai tömb kiépítésére és a kapcsolódó épületek rekonstrukciójára. A kiscsillag lényege az lett volna, hogy hasonlóan a megyei kórházhoz, a gazdaságtalanul, kevésbé hatékonyan működő pavilonrendszert felváltsa egy központi egységbe, illetve a köré szervezett betegellátás. A Kiscsillag új épületében jött volna létre az új műtőblokk, központi sterilizáló, központi betegirányítás és ide költözött volna a sebészeti osztály is. A közgyűlés által megszavazott és elnyert pályázat megvalósításáról viszont közgyűlési felhatalmazás nélkül a közelmúltban lemondott a fideszes városvezetés, mondván, hogy most már nem Miskolc a Misek fenntartója, hiszen a Fidesz-kormány államosította a kórházat. Érveltek azzal is, hogy az új fenntartó, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet nem támogatta a fejlesztést (ezt állítólag levélben jelezte a miskolci városvezetésnek), sőt, a beruházás nem illeszkedik a kormányzat által 2011 júniusában elfogadott Semmelweis Tervhez sem. Pénze sincs rá a városnak, hiszen a 10 százalékos önrész, azaz 460 millió forint nem áll Miskolc rendelkezésére. Lesz azonban másfajta fejlesztés, arra a Misek és a Szentpéteri kapui megyei kórház közösen pályázik, rövid időn belül.
Agysebészet nem kell az ügyelet mellé

Ehhez képest – hangzott el a szocialisták szerdai sajtótájékoztatóján – az igazság az, hogy már a kiscsillag pályázatának benyújtásakor csatolni kellett azt a támogató nyilatkozatot, amely rögzíti, hogy az elképzelés szakmailag megalapozott. Ez így is történt, a fideszes dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés akkori elnöke látta el kézjegyével a dokumentumot. Az sem igaz, hogy a 10 százalék önrész problémát okozott volna, hiszen már az államosítás előtt tudni lehetett: ezeket a költségeket, csakúgy, mint a megyei kórházban megépült Csillagpont esetében, úgy a kiscsillag esetében is átvállalná az új fenntartó, GYEMSZI (mint ahogyan azt később meg is tette az összes többi, más városok által még 2010-ben megnyert, s el is indított fejlesztések esetében). A GYEMSZI állítólagos levelét dr. Kriza Ákos polgármester többszöri felszólítás ellenére sem hajlandó bemutatni, az új pályázat benyújtási határidejét pedig éppen a napokban hosszabbították meg ismét. Hogy ebből mikor lesz pénz, pláne fejlesztés, nem tudni.

Azt viszont tudni, hogy a hírek szerint 3 milliárd forintra pályázik a megyei kórház és a MISEK. A fejlesztés feltétele, hogy a jelenleg a MISEK-ben működő sürgősségi, szemészeti, urológiai és mellkas-sebészeti osztályokat át kell adni a Szentpéteri kapui megyei kórháznak. Ha nyer a pályázat, akkor a MISEK-nek tulajdonképpen annyi haszna lesz, hogy a maradó osztályokon elvégzik a legszükségesebb felújításokat (például festés, meg ilyesmi), a többi fejlesztés haszna a megyei kórháznál jelentkezik. Az osztályok átadása már csak azért is felháborító – mondják a szocialisták –, mert a fideszes városvezetés korábban azt állította: azért kell megszüntetni a diósgyőri orvosi ügyeletet, mert az MSZP kiürítette a MISEK ottani telephelyét (a volt Diósgyőri Kórházat), több osztály működését is áttette a Semmelweisbe, illetve a megyei kórházba. Az orvosi ügyelet éppen ezért csak a Semmelweisben működhet, hiszen ott működnek a biztonságos ellátásra képes kórházi osztályok (ami így természetesen nem igaz, hiszen egy orvosi ügyelet működtetése nem függ attól, rendeltek-e mellé kórházi osztályt, vagy sem. Például agysebészetet sem telepítenek az orvosi ügyeletek mellé, arra hivatkozva, hátha valaki agysérüléssel jelentkezik az ügyeletes háziorvosnál – megj. a szerk.).
Izsófalva, az állatorvosi ló

Lukács András a megye egészségügyi rendszerének szétzilálásáról is beszélt. Hangoztatta: az államosítást, az úgynevezett racionalizálást arra hivatkozva hajtotta végre a fideszes rezsim, hogy azzal a betegek helyzetén, az ellátás színvonalán szeretnének javítani. Ehhez képest például a sátoraljaújhelyi kórházban már megszűnt a bőrgyógyászat, a szemészet, a fül-orr-gége osztály, éppen a reumatológiát számolják fel, de a mezőkövesdi és a kazincbarcikai kórházat is teljesen leamortizálták.

Szerinte a szakmaiatlanságot jól mutatja az izsófalvai pszichiátria szakkórház kálváriája. A szakkórházat ugyanis integrálták a megyei kórházba, így az intézmény most már csupán a megyei kórház egyik telephelye. Fel is akarták azt számolni, a betegeket pedig a kazincbarcikai kórházba költöztetni. Az anyaintézmény az izsófalvai ingatlan felújítására nyert még a szocialista kormánytól 100 millió forintot – utólagos módosítással – más, szintén fontos célra költötte el, míg a betegeket, a szakszemélyzetet hónapokig bizonytalanságban tartotta, senki nem tudta, mikor költözik az intézmény, kinek lesz munkája, kinek nem.

A pszichiátria végül nem költözött sehova, mert kiderült, hogy szakmai okok miatt a barcikai kórház mégsem lehet új otthona a betegeknek. Az ápoltak maradtak tehát ott, ahol voltak, viszont a felújításra szánt 100 millió forintot elköltötték, a szakszemélyzet egy része – a bizonytalanság miatt – új állás után nézett. A kormányzati amatörizmus, az átgondolatlan, abszurd ötletelés miatt most ott tart az intézmény, hogy jóval rosszabb feltételek mellett működhet tovább ugyanott, ahol működött eddig is.

 

Forrás:eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek