2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egzotikus csótányok, politikai szárnyakkal

Korábbi cikkeinkben már számos alkalommal foglalkoztunk a krimik egyik hazánkban is egyre elterjedtebb ágával, a skandináv szerzők által írt művekkel, így ezúttal ezek jellemzőire nem térnénk ki. Mindenesetre az biztos, hogy a műfaj egyik koronázatlan királya a norvég Jo Nesbo, akinek már olyan művei jelentek meg az Animus Kiadó gondozásában Magyarországon, mint a Denevérenber, vagy a Hóember. Ezúttal egyik legkülönlegesebb regényét, a Csótányokat vesszük górcső alá.

A történet szerint Nesbo népszerű és sikeres ám egyébként zárkózott és alkoholista nyomozóját, Harry Holét, a norvég rendőrség legellentmondásosabb figuráját Thaiföldre küldik, hogy végére járjon egy kínos gyilkossági ügynek. Az áldozat a norvég nagykövet, akit azelőtt szúrtak le, hogy a prostituált, akit a motelszobájába rendelt, megérkezett volna hozzá. Ráadásul kisfiúkat ábrázoló pornográf képeket találnak a holmija között. A megölt férfi nem egyszerű diplomata, jó barátja a norvég miniszterelnöknek. Nem meglepő tehát, hogy Harrytől és bangkoki segítőitől gyors és diszkrét munkát várnak.

A kötet, ellentétben a legtöbb skandináv krimivel, ezúttal tehát egzotikus helyszínre kalauzol minket. A Thaiföldi világ jellemzői: szerencsejáték-adósság, korrupció, helyi gengszterek és kigyúrt csatlósaik, szexuális perverziók, ráadásul a trópusi hőség, a kultúrsokk, no meg a folyamatos alkoholmámor-kísértés, mely Hole számára még a gyilkosoknál is keményebb, örökös harcot jelent – szóval ezek az összetevők együtt adják azt a méregerős koktélt, amelyet Harrynek fenékig kell ürítenie…

Nekünk, olvasóknak pedig ez az elegy kellően távoli ahhoz, hogy fejbevágó mámort nem, kellemes, szórakoztató, figyelemelvonó bódulatot nyújtson – ráadásul a Csótányok a többi Nesbo-krimitől eltérően talán nem annyira „durva”, de mégsem csak a thai környezet miatt forróbb az átlagosnál, hanem az összetettebb, és a semleges olvasók számára is izgalmasabb konfliktust tartalmaz. Egy-egy személyiségzavaros sorozatgyilkos ugyanis legfeljebb félelmetes, ha azonban némi politikai színezet is a cselekménybe keveredik, az súlyosabb hatást is kiválthat az olvasóból.

Nesbo legújabb kötete, a magyarul Kísértet címet viselő regény egyébiránt pár napja jelent meg hazánkban – ezzel a regénnyel néhány hét múlva külön cikkben foglalkozunk majd. Elöljáróban annyit: nem kevésbé izgalmas az sem.

DicsukD

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek