2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Táncünnep! – Megalakul a Miskolci Balett

2013. április 28-án új táncegyüttessel gazdagodik Magyarország kortárs táncélete, megszületik a Miskolci Balett.

A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozata több mint két évtizede egyre igényesebb, klasszikus és kortárs táncszínházi produkciókat hoz létre. Mindez a legendás Eck Imre féle Pécsi Balett egyik szólótáncosának, Majoros Istvánnak Miskolcra érkezésével kezdődött. Az addig főleg operettekben és musicalekben fellépő tánctagozat számára óriási szakmai fejlődés volt Csajkovszkij Diótörőjének 1992-es bemutatója. Az előadás azóta is a színház repertoárján szerepel. Majoros igényességét, klasszikus ízlését hamar megszerette a borsodi közönség. Az ő nevéhez fűződik többek között a Coppélia, a Bahcsiszeráji szökőkút, vagy a Carmen bemutatása is.

Ezt a korszakot követték Novák Péter és Kozma Attila kortárs mozgásszínházi előadásai, a Fekete Zaj, vagy a Divertimento mortale. Ebben az időszakban alakult ki az együttes munkáira jellemző szociografikus, a társadalom problémáira odafigyelő stílus, amely az idei évadban létrehozott Forint című előadásban is megjelenik. A tánctagozat életében jelentős szakmai megújulást hozott Krámer György Harangozó-díjas koreográfus is. Az általa jegyzett Bolero és A hattyúk tava mulató a miskolci közönségsiker mellett a táncfesztiválok kedvelt darabjai voltak.

2012-ben a Miskolci Nemzeti Színház elnyerte a nemzeti státuszú intézmény címet, amely többek között a táncrepertoár jelentős megújításával, gazdagításával jár együtt. Ettől az évadtól kezdve az új vezetés a Tagozat szakmai irányítását Kozma Attilára bízta, aki új táncosok szerződtetésével, koreográfusok meghívásával, workshopok és tréningek szervezésével látott hozzá az önálló arculatú táncegyüttes kialakításához. Az ő irányítása alatt jelenleg is intenzív útkeresés zajlik. Már az első évadban meghirdettünk egy meghívásos pályázatot a Magyarországon már bizonyított fiatal koreográfusok számára. A nyertesek Góbi Rita, Kulcsár Noémi, Kerényi Miklós Dávid, Újvári Milán több héten át próbáltak táncosainkkal. E munka eredménye a négyNEGYED című táncelőadás. Az évad során Tánctagozatunk több jeles vendégkoreográfussal dolgozott együtt, többek között Lőrincz Katalinnal, Sebestyén Csabával, Mikó Dáviddal, Fejes Kittyvel, Kocsis Tamással, Bodor Johannával és Lőcsei Jenővel.

Táncünnep
Úgy érezzük, hogy a miskolci Tánctagozat szakmai múltja és törekvései megalapozzák azt a tervünket, hogy Pécs, Győr és Szeged után a Miskolci Nemzeti Színház is egy önálló szellemiségű kortárs balett együttes otthona legyen. Ezért 2013. április 28-án a tánc világnapjának előestéjén megalapítjuk a Miskolci Balettet. E születésnapot kétnapos Táncünneppel tesszük emlékezetessé. 27-én délelőtt a hagyományokhoz híven a város tánckedvelő közönsége együtt táncolhat együttesünk tagjaival, – ezúttal a Déryné Parkban. A kortárs tánctechnikákba a Csarnokban kóstolhatunk bele két neves koreográfus vezetésével, a Déryné utcában pedig balett próbatermet rendezünk be, ahol Majoros tanár úr kezei között megtapasztalhatjuk, milyen az igazi klasszikus balett gyakorlat, zongorakísérettel. Este Fehér Ferenc és Hód Adrienn egy-egy koreográfiáját láthatjuk. Vasárnap délelőtt a gyerekek egy táncbeavató előadáson a különböző táncstílusokkal ismerkedhetnek, utána gyakorlatban is kipróbálhatják a klasszikus balett alapjait.

Székfoglaló
Hogy a Miskolci Balett megalakulását igazán emlékezetessé tegyük, egy szimbolikus gesztusra kértük a 117 határon túli és inneni magyar színházat, együttest. Jókívánságaik jeleként egy-egy széket kértünk tőlük, olyat, amin mindig lesz néző. Teltház széket. A Miskolci Balett nézőtere tarkaságával a magyar előadóművészet gazdagságára, sokféleségére hívja fel a figyelmet. A székfoglalóra vasárnap este kerül sor a tánchétvége záróeseményeként. A Miskolci Balett megalakulásának díszünnepsége 18 órakor kezdődik a Játékszínben a fiatal koreográfusok négyNEGYED című előadásával. Ezután avatjuk fel a Balett új nézőterét a Csarnokban, amelyet egy rendkívüli táncesemény követ: a Médeia táncjáték két szereposztása egy színpadon, egy időben táncolja el a drámai történetet. Az estet közös pezsgőzés, és stílszerűen tánc követi.

Táncünnep április 27-28.


Április 27.

10-16 óra

Szabad a tánc! –Déryné Park – regisztráció: jegyiroda@mnsz.eu

10 óra

Klasszikus balett gyakorlatok Majoros István tanár úrral, Chopinre, a Déryné utcán

17.30 óra

Fehér Ferenc: Running – Játékszín

18.45

A néző és a tánc – Déryné utca – A Játszd újra, Sam! előtt

19 óra

Hodworks: BasseDance – Csarnok

21 óra

Táncosok a főutcán

Április 28.

Nyílt tánctréningek a városnak– Gyakoroljuk a kortárs tánctechnikákat!

10.30-11.30 óra

Lőrincz Katalin – limon/graham tréning felnőtteknek – Csarnok

12.00-13.00 óra

Gyöngyösi Tamás – kontakt tréning felnőtteknek – Csarnok

10-11 óra

Egy-két-há – táncbeavatás gyerekeknek (6-14 éves korig) – Játékszín(regisztráció: jegyiroda@mnsz.eu)

11.15-12.15

Kocsis Andrea – nyilvános klasszikus tréning gyerekeknekJátékszín

15 óra

Hamupipőke – A GG Tánc Eger (az Egri Gárdonyi Színház Tánctagozat) vendégjátéka – Kamaraszínház

SZÜLETÉSNAP, A Miskolci Balett megalapítása

18 óra

négyNEGYED – fiatal koreográfusok estje – Játékszín

20 óra

Szék-foglaló – a különleges nézőtér felavatása. – Csarnok

Díszelőadás: 2 Médeia: egy előadás, egy térben, egy időben, két szereposztásban – Csarnok

Az előadás után dj Tóth Péter, a Rádió M műsorvezetője, a színházi magazin szerkesztője szolgáltatja a „tánczenét”.

www.mnsz.eu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek