2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Európában a sebességhatárok nem átjárhatóak!

TISPOL ellenőrzések Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei
A rendőrök három napos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció részeként Borsod-Abaúj-Zemplénben is ellenőrizték a gyorshajtókat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2013. április 18-20. közötti kontroll elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki és bevezető útszakaszokra, gyorsforgalmi útszakaszokra terjedt ki. Az ellenőrzés-sorozat célja volt a közlekedésbiztonság helyzetének javítása, a bekövetkezett  balesetek súlyossági fokának csökkentése, az előírások és megengedett sebességhatárok betartatása.

A rendőrség az akció során elsősorban a megengedett sebesség betartását ellenőrizte, de az elkövetett egyéb szabálysértések kiszűrésére és szankcionálására is kellő hangsúlyt fektetett.

A végrehajtásban a helyi rendőrkapitányságok közlekedésrendészeti osztályai, valamint a megyei rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztály és az Autópálya Alosztály  munkatársai vettek részt.

Eredmények és adatok:

Az akció ideje alatt a rendőrök 277 gyorshajtót szűrtek ki a forgalomból.

– Az adott sebességhatárok átlépői közül 90 sofőrrel szemben összesen 776.000 forint helyszíni bírságot szabott ki a hatóság.

– A gyorshajtók közül öt fővel szemben a rendőrök szabálysértési eljárást kezdeményeztek, míg 79 járművezetővel szemben csaknem 2,9 millió forint közigazgatási bírságot szabtak ki, illetve hat esetben a járművezető kilétének megállapítása után indul majd közigazgatási eljárás.      

– Továbbá az objektív felelősség elve alapján járművek leállítása nélkül 92 esetben indított közigazgatási eljárást a rendőrség.

– A gyorshajtók közül öt motorkerékpár vezetőt is kiszűrtek a járőrök.

Egyéb intézkedések:

– Huszonöt esetben a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt történt intézkedés.

– Ittas járművezetés miatt három alkalommal kezdeményezett a hatóság közigazgatási eljárást és egynél pedig büntető eljárás kezdeményezése vált szükségessé.

– Érvénytelensége miatt három hatósági engedélyt vettek el az akció ideje alatt.

Információs háttér:

A sebességtúllépés Magyarországon a legelterjedtebb közlekedési szabályszegés és a legfőbb baleseti ok, mely elsődleges a halálos, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésében. A közlekedési balesetek főbb okai az elmúlt évhez képest nem változtak megyénkben. Az első negyed évben összesen regisztrált (105) baleset okai között első helyen emelhető ki a gyorshajtás (55 eset), másodikként az elsőbbségi jog meg nem adása (21 eset), majd pedig a kanyarodás szabályainak megsértése (9 eset).

A rendőrség éppen ezért felhívja a közlekedők figyelmét a szabályok betartására, annál is inkább mivel mindenkit haza várnak!

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…