2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szép formákat terveznek, gazdaságos gyártásra törekednek

Szép formákat terveznek, gazdaságos gyártásra törekednek

Nemzetközi Acélszerkezeti Konferencia a Miskolci Egyetem rendezésében

2013. április 24-26. között kilencvenkilenc előadással zajlik a Miskolci Egyetem angol nyelvű konferenciája, amelynek rendezője a campus Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszéke acélszerkezeti szakcsoportja, Dr. Jármai Károly professzor vezetésével.
A konferencia honlapján a „DFE2013” szerepel, ez a rövidítés kifejezi a témakört: D – design (tervezés), F- fabrication (gyártás) és E – economy (gazdaságosság). A tudományos tanácskozás fő gondolatköre a korszerű teherviselő acélszerkezettel szemben támasztott elsődleges igényekhez, a biztonság, gyárthatóság és gazdaságosság kérdésköréhez kötődik. A szakcsoport kifejlesztette egy szerkezetoptimálási rendszert, amely tervezési és gyártási feltételekkel határozza meg a költségfüggvény minimumát, ezzel biztosítva a követelményeket.

A szerkezetoptimálási rendszert Dr. Farkas József emeritus professzor az 1970-es években fejlesztette ki. E tudományos iskola keretében számos doktori értekezés, konferencia-előadás és folyóirat-cikk született. A gazdaságosság különösen fontos a hegesztett szerkezeteknél, mert a hegesztés drága technológia. A szakcsoport erre speciális költségszámítást dolgozott ki: Optimált szerkezet-változatok költség-összehasonlításával lehet innovatív szerkezettípusokat kifejleszteni.

A témakör fontosságát bizonyítja a konferencián a széleskörű nemzetközi részvétel. Az internetes felhívásra 155 előadás-javaslat érkezett, ezeket felkért bírálók értékelték, a teljes 6 oldalas előadást 23 országból 99-en küldték be. A színvonalat nagymértékben emeli, hogy az előadásokat 670 oldalas könyvben a Springer Kiadó jelenteti meg, amit minden résztvevő kézhez kap a konferencián.

E témakörben 1997-ben, 2003-ban és 2008-ban rendezett nemzetközi konferenciát a szakcsoport, követve Farkas József professzor születési évfordulóit (1927-ben született, 2012 decemberében töltötte be 85. életévét). A konferencia-könyv mellett a Springer Kiadó publikálja a Farkas József és Jármai Károly szerzők 300 oldalas angol nyelvű monográfiáját is  e témakörben. A szerzőknek ebben a témában ez a negyedik angol nyelvű könyve.

A konferencia fő témái a szerkezetoptimálás, stabilitás, vékonyfalú szerkezetek, fáradás, tűzvédelem, keretszerkezetek, hegesztés-technológia, gyártás és alkalmazások. A speciális kérdéskörök szekciójában  előadások hangzanak el a hegesztési szakemberek képzéséről illetve a gyártási menedzsment kialakításának kérdésköréről is.

Farkas József professzor a megnyitón szintetizátoron fogja játszani César Franck két orgonadarabját. A konferencia résztvevők ajándékként megkapják az ő orgonajátékát tartalmazó CD-t és a klasszikus zenéről írt kis könyvének angol fordítását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…