2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Zseblámpa és fényképezőgép nélkül ne menjünk a nyaralóba…

Zseblámpa és fényképezőgép nélkül ne menjünk a nyaralóba…

…a tél elmúltával ideje szemrevételezni a hétvégi házat

Miután az elhúzódó télies időjárás nem kedvezett a nyaralótulajdonosoknak, várhatóan sokan fogják az elkövetkező hetekben felmérni hétvégi házuk állapotát. Érdemes felkészülten érkezni a nyaralókba, hiszen az elmúlt hónapokban sokféle kár érhette az épületet. Az idén bejelentett károk száma már most 20%-kal meghaladta a bejelentések tavaly, ugyanezen időszakban bejelentett károk darabszámát.  A társaság szakemberei ugyanakkor az elkövetkező hetekben a bejelentések megugrását várják, mivel sokan most keresik fel az új évben először hétvégi házukat, amely gyakran kárfelmérést is jelent egyben.

„A tulajdonosok a jó idő beálltával meglátogatják a nyaralójukat, hogy felmérjék az ottani helyzetet. Az idei évben különösen kedvezőtlen volt a téli időjárás, emellett a betörők és a nyaralók gondatlan téli felkészítése  is károkat okozhatott az ingatlanban. Rendszeresnek mondható, hogy a jó idő beálltával megindulnak az ezekhez kapcsolódó kárbejelentések. Egy esetleges káreseményt minél előbb – de legkésőbb a kár felismerésétől számított két munkanapon belül – be kell jelenteni a biztosítónak. Így az első tavaszi vizitnél erre is készüljenek fel a nyaralótulajdonosok” – figyelmeztet Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A károk felmérése nem örömteli feladat, de ha felkészülten érkezünk a nyaralóba, nem érhet minket nagy meglepetés.  A  Biztosító szerint ehhez az alábbi kellékek a legfontosabbak:

1. Tavalyi leltár. Ha összeírtuk a nyaralóban hagyott felszereléseket és értéktárgyakat az utolsó őszi látogatáskor, sokkal egyszerűbb tavasszal ellenőriznünk, hogy eltűnt-e valami egy esetleges betöréskor a tél folyamán. Azért is hasznos egy ilyen leltár, mert a lakás és hétvégi ház között ingázó értékek, például a kerti szerszámok hollétét is nyomon követhetjük a segítségével.

2. Fényképezőgép. Ha kár esett az ingatlanban, például betörtek hozzánk, vagy az erős fagy vagy esetleg egy nagyobb vihar miatt megsérült a tető, az erről készült, egyértelmű felvételek segítik a kár okának felderítését és a kár összegének megállapítását. A fényképezőgépek mellett a jobb optikájú mobiltelefonok is alkalmasak a feladatra, de videót is készíthetünk. A lényeg, hogy kellően részletes és egyértelmű legyen a felvétel.

3. Létra. Még ha ősszel maradt is létra a nyaralóban, nem árt, ha tavasszal viszünk magunkkal egy másikat otthonról, hiszen a nyaralóból az is eltűnhetett. A létra segítségével az ablakok, égősorok is szemlézhetővé válnak, és a tetőt is ellenőrizhetjük, hogy a tél folyamán érte-e valamilyen kár.

4. Szerszámok. Az első látogatáskor ellenőrizni kell a víz- és fűtési rendszert a nyaralóban, illetve a vízellátást is helyre kell állítani. Ezekhez szükségünk lesz szerszámokra is. A legjobb, ha az egész készletet levisszük a nyaralóba.

5.  Zseblámpa. Készüljünk fel arra, hogy esetleg nem működik a világítás a nyaralóba érve. A villanykörték és biztosítékok kiéghettek, az elektromos hálózat pedig megsérülhetett az elmúlt pár hónapban.

Megfelelő biztosítással a károk anyagi vonzata miminimálisra csökkenthető.  Az otthonbiztosítások fedezetet nyújtanak a leggyakrabban előforduló káresetekre, például betörésre, vihar- vagy tűzkárra, de akár a melléképületek, építmények – kerítés és medence – rongálódásaira is. Kiegészítő elemként lehetőség van vandalizmus okozta károk fedezetére, amely kiterjedhet például a bejárati kapura vagy a kerti padokra, rögzített gyerekjátékokra. Gyakran esnek rongálás áldozatául a szemetes kukák, a kerti dísznövények, illetve az antenna-, és a televíziós kábelrendszerek, riasztók.

A biztosítás megtérítheti ezen károkat és akár a felmerült rom- és törmelékeltakarítási költségeket is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek