2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A siker továbbra is láthatatlan

Ahogyan Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként fogalmazott, a „siker láthatatlan”. Bár a kormány állandósult sikerpropagandát folytat, a magyar emberek életszínvonaluk és kilátásaik folyamatos romlásával szembesülnek. A kormány továbbra is csak arra koncentrál, hogy egyrészt eleget tegyen az Európai Unió elvárásainak, másrészt kommunikációs színtéren arathasson győzelmet. A magyar gazdaság óriási strukturális problémákkal küzd, ezekről a kormány igyekszik hallgatni. Nyilvánvaló, hogy a magyar reálgazdaság megerősítése, az EU-n kívüli piacok megszerzése és a magyar ipari és mezőgazdasági termelő kapacitások megerősítése nélkül csupán államháztartási szigorral nem lehet eredményeket produkálni. Ezt a jelek szerint sem Matolcsy Györgynek, sem Varga Mihálynak nem sikerült megértenie.

Látható ugyanakkor az is, hogy a Magyarország ellen túlzottdeficit-eljárást folytató Európai Unió éppen a jelenlegi diktátumaival kényszeríti bele a prociklikus gazdaságpolitikába a magyar kormányt. Ennek eredményeképpen a magyar állam a jelenlegi gazdasági válság során nem érdemi hatású gazdaságélénkítő intézkedéseket hoz, hanem éppen ellenkezőleg: a magyar lakosságot és az üzleti szférát sújtja évről évre egyre komolyabb megszorításokkal, ezáltal is elmélyítve a gazdasági és szociális válságot.

A ma bemutatott konvergenciaprogram az elmúlt évek folyamatos kormányzati hurráoptimizmusán alapul. A Fidesz által becsült értékek rendszeresen eltértek a valós adatoktól, gondoljunk például a tavalyi csaknem 2 százalékos GDP-csökkenésre! A költségvetési hiánycélt is csak rendkívüli intézkedésekkel, így a magán-nyugdíjpénztári vagyon elköltésével, zárolással, tartalékolással, azaz megszorításokkal voltak képes teljesíteni.

A Jobbik továbbra sem a Fidesz-kormány által folyamatosan tagadott megszorításokban látja a megoldást, hanem a tudatos és szakszerű gazdaságfejlesztési lépésekben, amelyek elhozhatják az ország számára a fenntartható és érzékelhető növekedést, az emberek életszínvonalának javulását.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…