2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Erős emlékmás

Lehet szeretni a filmjeit, vagy épp gyenge minőségűnek titulálni őket; lehet csodálni az izmait, vagy épp visszataszítónak találni a túlzásba vitt testépítést – az azonban alighanem vitathatatlan, hogy egy osztrák kisvárosból a testépítő világbajnoki címen, és hollywoodi akciófilmeken át az USA leggazdagabb államának kormányzói székéig jutni valódi sikertörténet. Arnold Schwarzenengger ezt az utat járta be az elmúlt hatvanöt évben – és most először, a hazánkban a Libri Kiadó gondozásában megjelent Emlékmás című önéletrajzi kötetében ő maga mesél részletesen az ösvényéről.

A siker esetében nem csak az odavezető mérföldkövek az érdekesek, hanem az út egésze, sőt az is, ahogyan a konkrét személy megtette lépésenként azt. Ebből adódik, hogy egy (ön)életrajzi könyv akkor igazán lebilincselő, ha nem kizárólag tényeket, hanem szemléletmódot, tapasztalatokat, filozófiát is tartalmaz. Az adatoknak, eredményeknek, díjaknak ugyanis interneten is könnyedén utána lehet keresni – erre valóak az online enciklopédiák –, ám ahhoz, hogy meg is közelítsük magát a személyt, azért több szükséges.

Az Emlékmás pedig ilyen. És nem azért, mert egy annyira összetett életutat mutat be, mely már önmagában is figyelemfelkeltő még azok számára is, akik a délelőtti filmforgatás és az esti politikai gyűlés között nem edzőterembe járnak; hanem mert a sorok között Arnold Schwarzenegger „fejébe” is beleláthatunk. És kétségtelenül érdekes dolgokkal találjuk magunkat szembe – már ha túl tudunk emelkedni a sztársportolókra-sztárszínészekre (és akár sztárpolitikusokra is, hehe) jellemző szaftos bulvárbotrányokon.

Amint az egy rendkívül népszerűvé vált, interneten keringő videóból is kiderül, Schwarzenegger egyértelműen azon a véleményen van, hogy megfeszített, erőltetett munkával sikeresek lehetünk. Ezzel nem feltétlenül értünk egyet, hisz a szorgalom lés kitartás mellett egyéb, tőlünk független dolgok is szükségesek meglátásunk szerint, ez a vélemény a könyvön keresztül is végig érződik, és ez azért nem zavaró, mert egy valóban sikeressé vált férfi (ha nem is szájából de) tollából hangzik el.

Összességében tehát az Emlékmás egy tényleg tanulságos önéletrajzi kötet – még akkor is, ha Schwarzenegger politikai nézetével nem értünk egyet, a testépítést nem tartjuk túl produktív tevékenységnek, és filmjei nagy részét is színvonaltalannak tartjuk. Mindezek ugyanis irrelevánsak: a lényeg, hogy el olyan pályán, melyen többé-kevésbé mindannyian próbálunk mozogni, ő tényleg célba is ért. Többször.

DicsukD

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…