2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Jobbik elítéli a maszatolást a hitelkárosultak ügyében

A bankok jelentős része által megkárosított polgárok továbbra is joggal várják, hogy valaki igazságot szolgáltasson számukra, hiszen a kormányzat eddigi lépései alig az érintettek ötödén segítettek mérhető módon, s továbbra is százezrek várják, hogy következményekkel járjon, ami amúgy már nem kérdéses: az érintett pénzintézetek visszaéltek ügyfeleik bizalmával, s egyoldalú módosítások tömege által terheltek rájuk indokolatlan terheket. A napokban felröppent sajtóhírek szerint felmerült, hogy a kormányzat a bankszövetséggel együttműködve a legnehezebb helyzetben lévő adósok tartozását a jelenlegi árfolyamon váltanák át forintra, így próbálván könnyíteni a terheken. Ugyanakkor ezen lépés által pontosan a vétkes bankok elszámoltatása maradna el, hiszen a cél csak az lehet, hogy visszaterheljük rájuk azokat az áthárításokat és indokolatlan költségeket, amelyeket helyettük ügyfeleik fizettek meg.

Éppen ezért a Jobbik kizárólag a hitelek teljes körű és felvételi árfolyamon történő forintosítását tartja elfogadható megoldásnak: ez az egyetlen eszköz a felé, hogy a pénzintézetek mindenféle, árfolyamváltozásból eredő terhet megfizessenek, a polgárok pedig mentesüljenek az általuk nem választott pénzügyi játszmák kockázataitól. Mivel ez az akció még ma is kivitelezhető lenne a bankrendszer összesített mérlegfőösszegének töredékéből, a Jobbik álláspontja szerint nem az államnak kell terheket vállalnia: fizessenek inkább a bankok! Közülük is pedig az érintettek, hiszen tisztességes pénzintézetekre szükség lenne egy egészséges gazdasági szerkezet kialakításához.

A fentieken túl azt is tarthatatlannak érezzük, hogy a Nemzeti Eszközkezelő jogosulti körébe továbbra is 70-80 ezren nem férnek bele mondván: nem felelnek meg a szociális rászorultsági feltételeknek. Adódik a kérdés: mi lehet még a rászorultság mérőszáma, ha nem az, hogy valaki az otthonát is elveszítheti? Sajnálatos módon a civileket, a károsultakat és jogvédőiket továbbra is magányos harcra kényszerítik, a kormányzat pedig nem velük ül tárgyalóasztalhoz, hanem a Bankszövetséggel. Azzal a társasággal, amelynek alelnöke úgy nyilatkozott: Magyarország nem tervez „drámai lépéseket” a devizahitelesek megsegítésére, s a teljesen új adósmentő eszközök bevezetése „nagy kockázatot jelentene” a pénzügyi stabilitás szempontjából.

A Jobbik álláspontja szerint viszont a bizalmunkkal visszaélő bankok jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, s ez a jelenség kormányra kerülésünk esetén azonnali elszámoltatást követel.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek