2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Az államtitkár „városában” megbukott az úgynevezett feladatfinanszírozási modell!

Az államtitkár „városában” megbukott az úgynevezett feladatfinanszírozási modell!

Tállai András államtitkár (korábban Mezőkövesd polgármestere) szerint az önkormányzati rendszer feladattípusú finanszírozására azért volt szükség 2013-tól, hogy az állam a feladatokhoz odaadja azok forrásait is, ezáltal megelőzzék az önkormányzatok további eladósodását. Az általa szerkesztett törvény szerint azért nem lehet működési hiányt tervezni az önkormányzatoknak, mert azt vélelmezik, hogy a kormány ténylegesen oda is adja a szükséges pénzt. Csakhogy ez nem igaz!
Erre példa Mezőkövesd 2013. évi költségvetése!

A kormány jelentős pénzeket von el az önkormányzatoktól, így Mezőkövesdtől is. Elvonja a korábban kapott SZJA alapú támogatás egészét és a gépjárműadó 60%-át!

Ettől nagyobb trükköt is alkalmaz, az úgynevezett elvárt bevétel beszámításával! Eszerint ad a városnak településüzemeltetés (közvilágítás, közutak fenntartása stb.) címén különböző összegeket, amely „természetesen” nem fedezi Mezőkövesd ilyen típusú kiadásait sem.

A költségvetési törvény ezen felül elvileg ad forrást a különböző feladatokra (pl. hulladékgazdálkodás, közbiztonság, közösségi közlekedés, vízgazdálkodás, sport, ifjúsági ügyek, környezetvédelem stb.).

A gyakorlatban viszont A FENTI FELADATOKHOZ EGY VASAT SEM AD, AZT MONDJA, HOGY A KÖVESDI EMBEREK ADÓIBÓL oldjátok meg ezeket a feladatokat, SŐT AZ ELVONÁS MÉRTÉKE EZEKET IS MEGHALADJA, csökkentve egyéb területeken is az állami támogatás mértékét!

Az új finanszírozási rendszer csődjét, valamint a kormány kivonulását a finanszírozásból mutatja az is, hogy az állam kevesebb, mint 1/3-al járul hozzá a város működtetéséhez, döntő részben a városlakó polgárok adói, díjfizetései stb. biztosítják majd az önkormányzat működését! (Ez megemelheti a jövőben a helyi adókat is. Sőt, ez törvényszerűen bekövetkezhet!)

Alátámasztja ezt a város jelenlegi polgármesterének Dr. Fekete Zoltán költségvetési előterjesztése is, idézzük ” A város pénzügyi lehetőségeit a központi támogatások és a saját bevételek mértéke határozza meg. Tekintettel arra, hogy a működési bevételek az előző évi pénzmaradvány igénybevételét figyelembe véve sem nyújtanak fedezetet a működési kiadásokra- működési hitel felvételt pedig nem lehet tervezni- ezért a működőképesség fenntartása érdekében, a működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatásra igényt kell benyújtani.”

A szóban forgó támogatási igényre vonatkozó szabály szerint KIVÉTELES ESETBEN A MŰKÖDŐKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN ADHATÓ TÁMOGATÁS!   Ha Mezőkövesd erre szorul, akkor hogyan is érvényesül az, hogy az önkormányzati feladatok ellátásához a kormány a feladatfinanszírozás rendszerén keresztül teljes körűen adja a támogatást annak érdekében, hogy ne adósodhassanak el az önkormányzatok?      

Mezőkövesden ugyan átvállal az állam az adósságból (aminek keletkezése egy tüzetesebb vizsgálatot is megérne), ugyanakkor annyira csökkenti a feladatfinanszírozási támogatást, hogy a hiány hipp-hopp újratermelődik.

Jobbik Mezőkövesdi Alapszervezete

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek