2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fény és árnyék

Kazincbarcika – Lenyűgözően őszinte képek és a már-már megdöbbentő valóság jelenik meg azon a tárlaton, mely a városi kiállítóteremben látható.

Kerekes István fotóművész harmadik önálló kiállítása a második a sorban, amit szeretett városában láthat a nagyközönség. A fiatal alkotó különleges szemüvegen át látja a világot: fogékonysága az elesettségre, a kirekesztésre, a társadalom peremén élőkre rendkívüli. S ami még különlegesebbé teszi mindezt, hogy gépével olyan ellesett pillanatokat, arcokat, magát a sokszor megdöbbentő valóságot tudja rögzíteni és a közönségnek visszaadni, ami igazán lenyűgöző.

Szocio-érzékeny

A tárlat megnyitóján Hegedűs Mária vizuális költő ajánlotta a nagyközönség figyelmébe a fotókat. „Kerekes István szívesen kipróbál mindent: készít színes természetfotókat, tájfotókat és fekete-fehér úgynevezett szociofotókat, amelyek Albertini Béla fotótörténész meghatározása szerint képi úton dokumentálnak társadalmi perem-állapotot, szociális elesettséget.
A mai tárlaton ebből látunk válogatást, és ami engem illet – én is ez utóbbi kategóriában fedezem fel Kerekes István képeiben azt az eredetiséget, ami szerintem mindenképpen ígéretes fotográfussá teszi őt.” – mondta Hegedűs Mária, majd hozzátette: „Kerekes István fotográfus, a magának megfogalmazott elve szerint nem rendezi/szerkeszti a képeket, hanem „ellesi” a pillanatot. Teszi mindezt tudatosan, nagyon sok kivárással, szakmai hozzáértéssel és türelemmel. Sőt, az utómunkálatok során sem változtat alapvetően a képeken. Azt a mesterségbeli kvalitásban eredő ősi fényképészeti elvet vallja, hogy a fényképezőgép lencséjében neki azt kell látnia, amit előre elhatározott a fejében és látni szeretne.”
Kerekes István fotóművész ötven nagy méretű és tizenhat kisebb fotóból álló tárlata már a rendhagyó megnyitón nagy sikert aratott. Az érdeklődők a képeket április 9-éig nézhetik meg a kazincbarcikai városi kiállítóteremben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek