2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány először támogat magyarországi programot

Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány először támogat magyarországi programot

… melyben országszerte 120 diák vehet részt ingyenesen
–    Az erdei iskola programot az Auchan nemzetközi alapítványa 4.000.000 forinttal támogatja

A miskolci Szimbiózis Alapítvány az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával elindítja „Baráthegyi Erdei Iskola” elnevezésű programját, melynek ünnepélyes nyitóeseményére 2013. március 12-én került sor a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában. A Baráthegyi Erdei Iskola program a 2011 óta létező Auchan az Ifjúságért Alapítvány első magyarországi támogatottja – a programot ez év elején terjesztette fel az Auchan az Ifjúságért Alapítvány hazai képviselője a nemzetközi zsűri elé. A zsűri egybehangzóan támogatta az elképzelést, így a program elindulhat.

A Szimbiózis Alapítvány Miskolc- Diósgyőrben működteti a Baráthegyi Majorságát az 5 hektáros öko-parkban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, fóliasátor, üvegház mellett istálló (kecske, szamár, ló, disznó, baromfiudvar) és manufaktúra (sajtkonyha, kenyérsütő kemence, asztalosműhely, gyertyaöntő-, nemezelő-, papírmerítő műhelyek) található, ahol fogyatékossággal élők dolgoznak. A pozitív társadalmi változások elindítása egyaránt célja a nemzetközi vállalatnak és a helyi civil szervezetnek. A két szervezet találkozásából született egy olyan országos hatókörű projekt, mely a megvalósítási – támogatási időszak után is fennmarad és önfenntartóvá válik.

Az erdei iskola csoportok fogadásában, ellátásában közreműködnek és az aktív kézműves és hagyományőrző tevékenységek oktatói maguk a sérült munkavállalók. A projekt során országosan 5 iskolai csoport, mintegy 120 tanuló ingyenes fogadása valósul meg. A tesztidőszak a szervezet felkészülésén túl biztosítja az erdei iskolai tanúsítvány megszerzésének kritériumát, melynek segítségével hosszú távon fenntarthatóvá válik az elindított szociális gazdasági tevékenység. A projekt során létrejövő Baráthegyi Erdei Iskola egy olyan hely, ahol a sérült és egészséges emberek tartalmas, értékteremtő együttléte biztosított.

Az alapítvány ismeretei szerint Magyarországon, de talán Európában sincs olyan komplex szolgáltatás, ahol ifjúsági csoportok fogadását és „oktatását” fogyatékossággal élők látnák el. Mindez a társadalmi befogadásnak egy újfajta szemléletét teremti meg. A hatás ugyanakkor szélesebb körben is értelmezhető: a toleráns személyiség nem csupán sérült embertársaival szemben lesz megértőbb, hanem nyitottabbá válik a szociális problémák megoldására is. Cél, hogy a felnövekvő generáció számára olyan élményalapú színtér jöjjön létre, ahol természetes módon válik sajátjukká a másokért és önmagunkért való felelősségvállalás eszméje.

„Vállalatunk társadalmi felelősségvállalásának két alappillére egyrészt a gyermekek és a fiatalok támogatása – ezért is váltunk például az SOS Gyermekfalu platina támogatóivá a több éves együttműködés során –, másrészt a fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek érvényesülésének támogatása – idén ismét elnyertük a Fogyatékosság-barát munkahely elismerést újabb két évre. A miskolci Szimbiózis Alapítvány által megálmodott program azért is lett azonnal az Auchan alapítványának szívügye nemzetközi szinten, mert két törekvésünket kiválóan ötvöző, egyedülálló erdei iskola program, a fogyatékkal élők tevékenységét, képességeit mutatja meg egészséges társaik számára. Ez az első hazai program, melyet a nemzetközi Auchan alapítvány támogat. Azért is örülök a program támogatásának, mert a miskolci alapítvány nevében megfogalmazott szimbiózis, azaz a gyermekek és a fogyatékkal élők támogatása, most egyszerre megvalósulhat” – mondta el az Auchan az Ifjúságért Alapítvány képviseletében Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. fenntartható fejlődés és kommunikációs igazgatója.

Háttérinformáció a Baráthegyi Erdei Iskoláról
A Baráthegyi Majorság központi épület tetőterében kialakított ifjúsági szálláshely fejlesztésével a Szimbiózis Alapítvány célja egy speciális erdei iskolai programot indítása. A csoportok fogadásában, ellátásában közreműködnek és az aktív kézműves és hagyományőrző tevékenységek oktatói maguk a sérült munkavállalók. Így egy pozitív élményalapú integrációs tapasztalat alakul ki.

Háttérinformáció az Auchan az Ifjúságért Alapítványról
A nemzetközi Auchan az Ifjúságért Alapítvány az Auchan csoport 50. születésnapja, 2011 óta évente több projektet is támogat abban a 12 országban, ahol az Auchan csoport jelen van. A támogatás az Auchan családi részvényesei által megítélt, egyenként változó, több ezer eurós összeg, melyet egy szakmai zsűri ítél meg. Az alapítvány célja, hogy az Auchan csoport fenntartható fejlődés értékeivel megegyező célokért küzdő alapítványok tevékenységét felkarolja, hogy működésükkel a társadalomban minél érzékelhetőbb, pozitív változásokat érjenek el.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…