2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Hajós Alfréd Terv – Az egyetemi sport szakmai programja 2013-2020

Hajós Alfréd Terv – Az egyetemi sport szakmai programja 2013-2020

Az egyetemi-főiskolai sport fontosságát indokolja az a tény, hogy egy egészséges értelmiséggel rendelkező társadalom polgárai egészségesebbek és sikeresebbek, hiszen a felsőoktatásból kikerülő fiatalok később döntéshozóként, véleményformálóként jelentősen befolyásolják a társadalom szemléletmódját. Így jelentős hatást gyakorolnak polgártársaik életmódjára, sporthoz, egészséges életmódhoz való viszonyukra.
A módosított Sporttörvény és az új Nemzeti felsőoktatási törvény az egyetemi sport feladatait és felelősségét a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a felsőoktatási intézmények, a koordinációt a 2012-ben megújult Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) hatáskörébe rendeli. Ezen felhatalmazásnak megfelelően a MEFS elkészítette az egyetemi sport  2013-2020 időszakra vonatkozó szakmai programtervét, a Hajós Alfréd Tervet, melyet a MOB-on keresztül terjeszt a sportpolitikáért felelős miniszter elé, a felsőoktatási intézményeken pedig közvetlenül mutat be és vitat meg.
A Hajós Alfréd Terv a nemzetközi- és hazai felsőoktatási versenysport, a felnövekvő generációk életminőségét jelentősen befolyásoló szabadidősport és a rekreációs célú sportoltatás területén jelöli ki a teendőket.
A)    A versenysport területén a MEFS kiemelt céljai az Universiadékon és egyetemi világversenyeken való eredményes részvétel feltételeinek biztosítása, magyar rendezésű egyetemi világversenyek szervezése, a magyar egyetemi bajnokságok színvonalának és népszerűségének növelése, és a versenysportolók továbbtanulását segítő kettős életpálya modell létrehozása.  
A Hajós Alfréd Terv felveti egy 2019-es vagy 2021-es Nyári Universiade megpályázását.

B)    A szabadidősport területén javasolt fejlesztések:
•    az egyetemi sport koordináláshoz szükséges felsőoktatási Sportiroda-hálózat kialakítása,
•    javaslat az önálló hallgatói sportnormatíva bevezetésére,
•    egy országos szintű, a Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciájával közösen szervezett egyetemi sport- és egészséges életmód népszerűsítő kampány, a SportPont Program indítása,
•    az általános testnevelés rendszerének megújítása a felsőoktatásban,
•    a fogyatékkal élő hallgatók sportoltatásának biztosítása.
C)    Az egyetemi sport-infrastruktúra fejlesztését a Hajós Alfréd Terv hosszú távú célként jelöli ki. ― A Terv keretében még 2013-ban elkészül a felsőoktatási sportingatlan kataszter, ami világosan bemutatja a lehetőségeket és hiányosságokat. ― Budapesten első sikerként könyvelhetjük el, hogy kormányhatározat született az újbudai felsőoktatási sportkomplexum, a Tüskecsarnok befejezéséről és 2014-es megnyitásáról.
A Hajós Alfréd Terv megvalósításához nemzeti szintű összefogásra van szükség. A MEFS szakmai partnerként számít a kormányzati és önkormányzati szervekre, a sportági szakszövetségekre, valamint a sporttudományi és sportszakmai szervezetekre. A szakmai programterv sikeres megvalósítása a MEFS tagszervezetei, a felsőoktatási intézmények és sportegyesületeik közös munkáján fog alapulni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…