2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Határtalan napok – Díjazott darabokkal

A Miskolci Nemzeti Színház hagyományteremtő szándékkal egy új fesztivált indít útjára 2013 tavaszán. Három napon keresztül, három határon túli magyar városból, három művészeti ág alkotói, előadói találkoznak Miskolcon. Az első Határtalan Napokon résztvevő városok: Kassa, Marosvásárhely és Szabadka.

 

„E program keretében minden évben, a határon túli magyar művészet legkiválóbb színházi alkotásai, világszerte ismert és elismert zeneszerzői, költői, írói mutatkoznak be a miskolci közönség előtt,- mondta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-helyettese, a Határtalan Napok programgazdája, a mai sajtótájékoztatón.”

A mérce a minőség

” Ennél a hagyományteremtőnek szánt rendezvénynél egyetlen mérce létezik, és ez a minőség. Minden darabot ismerek, láttam, Én válogattam, s mindegyikben van olyan plusz, ami nekünk kell. Nekünk itt küldetésünk van, évről évre meg kell mutatnunk mindazt a művészeti értéket, ami a határon túl van,- mondta a program megálmodója.”

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Pécsi Országos Színházi Találkozón fődíjat nyert Bányavirágcímű kortárs magyar darabját és egy klasszikus Shakespeare vígjátékot, a Kisvárdai Fesztiválon legjobb rendezői díjjal jutalmazott Makrancos Katacímű előadást mutatja be Miskolcon. A marosvásárhelyi társulattól látható lesz még egy 1956-ról szóló előadás, a Lilike medika leveleiből, melyben egy tinédzser orvostanhallgató lány levelei elevenednek meg.
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház egy kőkemény családi színdarabbal, a Dogs and Drugs című produkcióval szerepel a Határtalan Napokon, melyet az alkotók így jellemeztek: „igaz, mert nem hazugság… valódi”.
A kassai Thália Színház két előadással, egy szellemes és vitriolos vígjátékkal,a Színházkomédiával és a Gergő és az álomfogó című mesemusical-lel érkezik.
A Miskolci Szimfonikus Zenekara nyitó előadásonfelvidéki, erdélyi és délvidéki neves zeneszerzők műveiből rendez nagyszabású koncertet. Rajter Lajos, Csíky Boldizsár és Ján Cikker művei mellet megszólalnak a magyar Grammy díjas zeneszerző, Lévay Szilveszter ismert musical dallamai (Elisabeth, Rebecca, Mozart), Bereczki Zoltán, Szinetár Dóra, Mészáros Árpád Zsolt, Szabó P. Szilveszter és a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek – Seres Ildikó, Eperjesi Erika, Szabó Irén, Ódor Kristóf – tolmácsolásában.
A Határtalan Napok keretében Miskolcon koncertet ad a világhírű hegedű virtuóz, Lajkó Félix.
A főbb programok között költészeti esten bemutatkozik a felvidéki kortárs magyar irodalom, valamint vendégünk lesz a marosvásárhelyi Látó c. folyóirat a Kossuth-díjas Kovács András Ferenc költő részvételével. Egy rendhagyó irodalmi est keretében a palicsi művészcsaláddal is találkozunk, a Kossuth-díjas Tolnai Ottóval, Vajdaság legjelentősebb írójával és költőjével, valamint fiával, Tolnai Szabolccsal, a filmművésszel.

Mindezt miből?

Lapunk kérdésére Béres Attila elmondta, hogy a rendezvény finanszírozását részben a Bethlen Gábor Alapítványból, részben pedig saját költségvetésből oldja meg a színház.

Határtalan Napok, az összetartozás valódi élménye!

NAGYSZÍNHÁZ KAMARASZÍNHÁZ CSARNOK JÁTÉKSZÍN
04.05. 19 óra
RAJTER-JÁN-CSÍKY-LÉVAY KONCERT

A Miskolci Szimfonikusok körzeműködésével
14 óra
Kassai Thália Színház
Böszörményi-Lakatos-Müller:
Gergő és az álomfogó
Rendező: Gál Tamás
Családi mesemusical

20 óra
Kassai Thália Színház
Bengt Ahlofrs:
Színházkomédia
Rendező: Czajlik József

17 óra
Térerő
(és aki mögötte van)

Felvidéki irodalom
04.06. 19 óra
LAJKÓ FÉLIX

Koncert
19 óra
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
Székely Csaba:
Bányavirág

Rendező: Sebestyén Aba
17 óra
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat
Lilike medika leveleiből
17 óra
Látó Irodalmi Színpad
(Marosvásárhely)
Öt író, egy színpad
04.07. 19 óra
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
Shakespeare:
A Makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása
19 óra
Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház
Dogs and drugs
17 óra
Passzázs, passzió, obszesszió

vajdasági alternatívák

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…