2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Együttműködési megállapodás MGYOSZ-MSZOSZ

A tegnapi nap folyamán megújította és megerősítette együttműködési megállapodását a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövegsége (MGYOSZ) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ).

A két szervezet kölcsönösen elismeri a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek a gazdasági és társadalmi érdekek védelme terén betöltött kitüntetett szerepét és azt, hogy az érdekképviseletek létezése és működése a tagok magánérdekein túlmutató közérdeket is szolgál, valamint szem előtt tartja a munkabéke megőrzésének fontosságát. A megállapodás többek között a kollektív szerződések számának növelését, az Ágazati Párbeszéd Bizottságok munkájának támogatását és intenzív munkajogi egyeztetést céloz meg.A felek egyetértenek abban, hogy fontos értéknek tekintik a rendezett munkaügyi kapcsolatokat. Ennek garanciális elemeként tekintenek a munkáltatói érdekképviseleti szervezetekre, a szakszervezetekre és a kollektív szerződésekre. Az együttműködő partnerek ezért felmérik és elemzik a közös tevékenységi szférában megkötött középszintű szakmai és vállalati kollektív szerződéseket és javaslatokat készítenek azok korszerűsítésére, illetve újak megkötésére. Emellett az MGYOSZ szükség szerint felhívja a tagsági körébe tartozó szakmai szövetségeket kollektív tárgyalások folytatására, szerződések megkötésére.
A megállapodás részeként a felek előzetes szakmai konzultációkat fognak folytatni a jövőben közös álláspont kialakítása érdekében a munka világát érintő jogszabályi és a kereseteket befolyásoló adójogi változások-javaslatok kapcsán.
A rendezett munkaügyi kapcsolatok, a közös programok és projektek megvalósítása, valamint a munkavállalók szervezkedési szabadságának elősegítése érdekében a MGYOSZ támogatja, hogy a szövetséghez tartozó munkáltatók vezetői és az MSZOSZ tagszervezetek közti egyeztetésnek megfelelően a szakszervezeti szervezők az üzem területére beléphessenek, és ott tájékoztató illetve tagszervező tevékenységet folytathassanak. A felek előzetes szakmai konzultációt folytatnak egymással és közös álláspont kialakítására törekszenek a munkajogi szabályozás jogalkotási folyamatában, valamint a hatályos jogszabályok alkalmazása során felvetőtő problémák kezelése, módosítási javaslatok kidolgozása érdekében. A két szervezet továbbá együttműködik az uniós és a hazai pályázati források bevonása érdekében is. A megállapodás aláírását követően a felek megkezdik az egyeztetést az együttműködés részleteiről.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…