2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A zsiráf nyaka – egy sikeres magyar üzletember első könyve a multikról

A zsiráf nyaka – egy sikeres magyar üzletember első könyve a multikról

Megjelent Vahl Tamás könyve A Zsiráf nyaka – Mit hoztak a multik Magyarországra címmel. A magyar gazdaság és piaci folyamatok iránt érdeklődő közönség érthető, olvasmányos formában tudhat meg érdekes és kevéssé ismert összefüggéseket a multik működéséről a sokat tapasztalt szerző részletes, átláthatóan rendszerezett könyvéből. Vahl Tamás számos magyar üzletemberrel, szakértővel is beszélgetett a téma kapcsán, a kötetben beszélgetőpartnerei véleményei is kendőzetlenül olvashatók.

A Zsiráf nyaka a multinacionális cégek magyarországi működését veszi górcső alá, rengeteg konkrét példával, üzleti szereplővel. A politikai és gazdasági környezetet előtérbe állítva mutatja be a multinacionális cégek működésének logikáját, és az ebből következő stratégiákat a döntéshozatali szinteken át az egyéni munkavállalóig.

Az olvasmányos, humorral és iróniával fűszerezett kötet a szerző és beszélgetőpartnerei tapasztalatait rendezi olyan izgalmas témakörökbe, mint a multinál való munkavállalás, előrejutás, vállalati kultúra, politika és multik viszonya, valamint a multik előtt álló utak.

A zsiráf nyaka gondolatébresztő, vitaindító könyv. Segítségével jobban megérthetjük a multikat, amelyek közel 1 millió embernek adnak munkát Magyarországon. És jobban megértjük a magyarok viszonyulását a multikhoz.

„Magyarországon mindenkinek van véleménye a témáról. Ha szóba kerülnek a multik, mindenkinek van egy története, első kézből. A történetek között van meglepő, sablonos, váratlan fordulattal teli és kiszámítható. A multi pont olyan, mint az időjárás. Van. Gyűlölik vagy szeretik őket, de nagyon kevesen tudnak közömbösek maradni a jelenség iránt és szintén kevesen jól alkalmazkodni” – hangsúlyozza Vahl Tamás.

„Az első 20 magyar cégből 16 multi. Erre kell ráépülnünk, nem is kérdés, hogy ezek nélkül ma gazdaságilag nem lennénk sehol. A legkívánatosabb verzió, amikor a multi cégek viszik el a magyar cégeket magukkal a nemzetközi piacokra, multikat csinálnak belőlük” – vall egy helyen (242. oldal) a könyvben Beck György.

„Én nem gondolom, hogy a multi a szervezetfejlődés csúcsa, és azt sem, hogy változatlan formában az örökkévalóságig megmarad. Szerintem, csak a centrifugális és centripetális szervezetfejlődési ciklusok váltják egymást a gazdaságtörténetben, és ennek szervezeti lecsapódása a multi” – vázolja a könyv hasábjain (110. oldal) Kozma András, a Commerzbank vezérigazgatója.

A szerzőről

Vahl Tamás (1961) magyar üzletember, gazdasági szakember életének húsz évét a multinacionális cégek világában töltötte különböző vezetői pozíciókban (Siemens, Berliner Bank, IBM, Hewlett–Packard, SAP). Jelenleg ismét az IBM kötelékében dolgozik, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja.

Beszélgetőpartnerei: Angyal Ádám, Antal Erzsébet, Beck György, Bienerth Gusztáv, Deák László, Fodor István, Gecser Ottó, Jécsy Norbert, Kozma András, Kővágó János, Lotfi Fárbod, Magyari Andrea, Mezey Tamás, Mosonyi György, Patai Mihály, Seres Tibor, Straub Elek, Takács János, Veres Zsolt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…