2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Újjáélesztenék Orbánék a hazai cukorgyártást

A jelenlegi kormány elkötelezett a hazai cukorgyártás felélesztése, és az elveszett pozíciónk visszaszerzése iránt – derült ki egy parlamenti írásbeli válaszból.

Magyar Zoltán, Jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésben várta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter válaszát a kormány hazai cukorgyártás támogatására vonatkozó elképzeléseiről.

A hatályos jogszabályok értelmében a jelenlegi uniós cukoripari rendtartás kvótaszabályozás és cukortermelés támogatási rendszere 2012. október elsejétől megszűnik. Ezt követően a piaci viszonyok határozzák majd meg a cukorrépa-termelést és a cukor-előállítást, ami azért is jelentene nehézséget, mert így az olcsóbb cukornád alapú termeléssel szemben versenyhátrányba kerülne ez a terület. „Emiatt Európában a termelés a legversenyképesebb régiókra koncentrálódhat, és Magyarország önellátása is csak abban az esetben lesz megvalósítható, ha erre az ágazat a jelenlegi kvótaszabályozás keretein belül megfelelő módon felkészül” – hívta fel a figyelmet a válaszában Fazekas Sándor. Ezért hazánknak is az az érdeke, hogy a jelenlegi szabályozás fennmaradjon, sőt kvótanövelést tudjon kiharcolni az ország.

Utóbbi az önellátás miatt lenne fontos, hiszen az éves magyar 300-320 ezer tonna, mindössze a hazai igények egyharmadát képes fedezni, tehát az importra tudunk támaszkodni. Ez pedig a világpiaci árak alakulása miatt érzékenyebb pont, elég ha a két évvel ezelőtti egekig történő szárnyalásra gondolunk, amikor közel 400 forintot kellett adnunk egy kiló cukorért a kitettségünk miatt.  „A rendszerváltás idején még összesen 12 cukorgyár működött Magyarországon, mintegy 600 ezer tonna kapacitással . Mára az egyetlen megmaradt – külföldi tulajdonú – cukorgyárunk Kaposvárott működik” – emlékeztet Fazekas. Idővel pedig Magyarország nagyon hosszú időre elvesztette annak a lehetőségét, hogy alkalmazkodjon a világgazdasági helyzethez, valamint a világpiaci negatív változások esetén a magyar fogyasztókat megvédje.

Éppen ezért a jelenlegi kormány „elkötelezett a hazai cukorgyártás felélesztése, és az elvesztett pozícióink visszaszerzése iránt” – összegezte a kormány álláspontját és szándékait a vidékfejlesztési miniszter. Hozzátette: a vidékfejlesztési tárca a lehetőségek és a jövőbeni döntéseket jelentősen befolyásoló piaci helyzet figyelembe vételével fog eljárni”.

Összesen 17 milliárd támogatást kaptak a cukortermelők tavaly

A válaszában kiemelte még a vidékfejlesztési miniszter, hogy az ágazat maximális támogatására törekszik a kormány, ezért a termelők háromféle jogcímen kaphattak támogatást tavaly. 2,8 milliárd forint jutott a cukorrépa-termelők nemzeti támogatására, 1,84 milliárd forint a cukoripar szerkezetátalakításának támogatására, illetve 12,4 milliárd forint jutott területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatásra.

Vizsgálódtak is

A hazai cukorgyártás privatizációjával kapcsolatban egyébként két éve vizsgálatot is indított az Orbán-kormány a felelősség megállapítása érdekében. A cukorgyárak elvesztése nemcsak a már fentebb említett kitettség miatt fontos kérdés, de a foglalkoztatásra is negatív hatással volt, hiszen töredékére csökkent a szakágazati foglalkoztatás, a kedvezőtlen hatások pedig tovagyűrűznek, így nemcsak a cukoriparban mutatkoznak meg, hanem a ráépülő iparágakban is, például az édesipar.

A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a mindenkori kormány elutasító magatartása, nem megfelelő keménysége a külföldi tulajdonosokkal szemben, valamint a versenyhivatal következetlen döntései egyaránt hozzájárulhattak ahhoz, hogy leépült a magyar cukoripar.

 

Forrás:mfor.hu

Fotó:szerencs.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…