2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A Jobbik szolidáris a testvéri azeri néppel – Az Azerbajdzsán elleni örmény katonai agresszió 21. évfordulója

A Jobbik szolidáris a testvéri azeri néppel – Az Azerbajdzsán elleni örmény katonai agresszió 21. évfordulója

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a Hodzsali város ellen elkövetett népirtás 21. évfordulóján, az Azerbajdzsán ellen elkövetett örmény agresszió áldozatainak emléknapján szolidaritását és együttérzését fejezi ki Azerbajdzsán népével.
1992. február 26-án örmény és orosz fegyveresek – a Hegyi-Karabah örmény autonóm terület ürügyén indított katonai támadás részeként – lerohanták Hodzsali városát, amelyet teljesen leromboltak, menekülő lakóit lemészárolták. Megöltek 613 civilt, köztük 83 gyereket és 106 nőt. Több mint 150 ember sorsa a mai napig ismeretlen.

Az 1988 óta tartó, hadüzenet nélküli háborúnak mintegy 20 ezer azeri halottja volt. Örmény fegyveresek először 250 ezer, évszázadok óta Örményország területén élő azerit üldöztek el szülőföldjükről, majd a nyílt katonai agresszió és megszállás után legkevesebb 660 ezer azerbajdzsáni állampolgárt űztek el az általuk megszállt területekről, ezzel brutális etnikai tisztogatást hajtva végre. Örményország a mai napig megszállás alatt tartja Azerbajdzsán területének közel egyötödét. A megszállt területnek csak egy kisebb részét jelenti Hegyi-Karabah, nagyobb része azeri többségű volt.

A helyzet rendezésére határozatot hozott, illetve nyilatkozatot adott ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Európa Tanács, az EBESZ és az Európai Parlament. A megoldás minden alkalommal meghiúsult Örményország ellenállásán. A cél ma sem lehet más, mint Azerbajdzsán területi egységének helyreállítása, az örmény katonai megszállás megszüntetése, a menekültek hazatérésének biztosítása. A Jobbik ezért újra benyújtja a 2011. április 11-ei határozati javaslatát, indoklásában kitérve ezúttal azoknak az országoknak a körére is, amelyek az elmúlt két évben elfogadták a hodzsali népirtást elítélő nyilatkozatot.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom – a turáni rokonnépek szolidaritásának jegyében – támogatja Azerbajdzsán erőfeszítéseit az igazság helyreállítása, a konfliktus megoldása és a tartós béke megteremtése érdekében.

Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek