2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Sürgősségi eljárás fizetési kedvezményi ügyekben

Sürgősségi eljárás fizetési kedvezményi ügyekben

Az adóhatóság fizetési kedvezményi eljárásában 2013. január 1-jétől sürgősségi ügyintézést kérhetnek az arra jogosult ún. minősített adózók. Részletfizetésre, fizetési halasztásra, adómérséklésre vonatkozó kérelmeiket a NAV az általános 30 nap helyett 15 napon belül bírálja el. A NAV minősített adózókról vezetett nyilvántartásába a 13T112 sz. adatlapon benyújtott külön kérelemre az alábbi feltételek egyidejű teljesítésével kerülhet be az a vállalkozási tevékenységet folytató személy, aki (amely):
o    a nyilvántartásba való felvétel iránti kérelem benyújtását megelőzően legalább 3 éven át már működött, és
o    elévülési időn belül az adóhatóság nem állapított meg a terhére adóhiányt,
o    nem indított ellene végrehajtási eljárást,
o    nem állt, vagy áll csőd-, felszámolási-, kényszer-végelszámolási, vagy kényszer-törlési eljárás alatt, illetve
o    egy naptári éven belül legfeljebb két alkalommal terjesztett elő fizetési kedvezmény iránti kérelmet.

Fontos, hogy akik már szerepelnek a minősített adózói adatbázisban, a fizetési kedvezmény iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg – például az elektronikusan benyújtandó FAG01 és FAM01 jelű nyomtatvány megfelelő rovatának kitöltésével – jelezzék, ha sürgősségi elbírálást kérnek. Amennyiben ezt elmulasztják, az adott ügyben sürgősségi kérelem már nem terjeszthető elő, és a késedelemigazolási kérelemmel sem menthető ki.

Sürgősségi kérelem esetén az adóhatóság részéről a rövidített határidő csak akkor tartható, ha a kérelem előterjesztésével egyidejűleg az adózó valamennyi, szükséges adatot, igazolást, dokumentumot rendelkezésre bocsát. Ellenkező esetben az elbíráláshoz szükséges adatok pótoltatásának időtartama jogszerűen megnöveli a 15 napos ügyintézési határidőt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek