2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Körkép a barcikai tárlatokról

Kazincbarcika – Több helyszínen, izgalmas alkotásokat láthatnak az érdeklődők Kazincbarcikán.

A városi kiállítóteremben február 26-áig Kin Gábor festőművész képeire csodálkozhat rá a közönség.
A barcikai művész tíz évvel ezelőtt állított ki először a városban, akkoriban a Kisgalériában találkozhattak műveivel az érdeklődők. Egykori mentora, a tragikus hirtelenséggel elhunyt Mezey István festőművész akkor a további alkotásra bíztatta Gábort. A fiatalember megfogadta a tanácsot és most, a 2013-as esztendő első tárlatán Ő mutatta be lendületet sugárzó olajfestményeit. A huszonnyolc alkotást rendhagyó módon maga a művész, Kin Gábor ajánlotta a közönség figyelmébe.
Megidézte példaképét és a mentorától kapott üzenetet számba véve elárulta, hogy mi is igazi hitvallása: az alkotói szabadság és a művészi kiteljesedés, saját határainak feszegetése, így lett a tárlat címe is a rendkívül izgalmas „Vak keretek”.

Maszk-parádé

A Kisgalériában a BarcikArt-díjas papírműves, Neszádeli Gyula alkotásaiból nyílt tárlat a közelmúltban. „A farsangi maszkok és kellékek szobrászpapírból” címet viselő kiállítást Untenerné Márton Ágnes, a polgármesteri hivatal szervezési, hatósági és humánpolitikai osztályvezetője ajánlotta a nagyközönség figyelmébe. Beszédében felidézte és méltatta az oly népszerű és tevékeny egykori közművelődési szakember eddigi életpályáját, kiemelve számos kuriózumot is, mely Gyula bácsi nevéhez kötődik.
A tárlaton a farsangi maszkok mellett kalapok, nyakláncok és kisebb plasztikák is láthatóak, melyek legtöbbje papírmasé technikával készült.
Neszádeli Gyula kiállítása március 12-ig látható a Kisgalériában, de az alkotó rendhagyó módon előzetes bejelentkezést követően gyerek és felnőtt foglalkozásokat is tart.

Vizsgakiállítás

Hagyományosan minden év elején vizsgakiállításon tárja a közönség elé munkáit a helyi művészeti iskola képző-és iparművészeti tanszaka.
Az első félév munkáiból több mint száz alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Gyermekek Háza-Kézművesházban nyílt tárlaton. A különféle technikákat bemutató művek között van tusrajz, temperával, vízfestékkel készült portré és tájkép, de különféle térplasztikákat, egyedi installációkat, agyagból készült mázas használati és dísztárgyakat, valamint termés- és papírmasé figurákat is láthat a közönség.  A tárlat február 25-éig látogatható
(Képforrás: Pálinkó Gábor)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…