2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Törvénytelenül működik a városi hivatal?

Az MSZP szerint igen, hiszen még mindig a régi alapító okirat van érvényben. Ezért főleg a jegyzőt terheli a felelősség.

A jelek szerint január óta törvénytelenül működik a miskolci polgármesteri hivatal, hiszen az alapító okirat decemberi módosításának (melyre a járási rendszerrel kapcsolatos feladatátadások miatt volt szükség) bejegyzését a Magyar Államkincstár megtagadta, s hiánypótlásra szólította fel az önkormányzatot. Ezt a február 14-i közgyűléssel hajtatná végre testületi többségével a fideszes városvezetés, ám az előterjesztés mellé nem csatolták a kincstár hiánypótlásra felszólító végzését, azaz pontosan nem is tudni, mi is az a 16 pont, ami miatt újra módosítani kell az eredeti okiratot. Minderről dr. Mokrai Mihály és Bazin Géza szocialista önkormányzati képviselők számoltak be szerdán Miskolcon. Szerintük a malőr dr. Csiszár Miklós jegyző munkáját minősíti, ezért kérdezik, hogy dr. Kriza Ákos polgármester, aki január 1-jétől a jegyző munkáltatója, tervez-e emiatt felelősségre vonást?

Szó esett arról is, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát is módosítaná a városvezetés, szintén a február 14-i közgyűlésen. Ebben – a szocialista képviselők szerint – a fideszes többség tovább korlátozná az ellenzék jogait, ráadásul olyan jogkörökkel ruházná fel a polgármestert, amellyel demokráciákban nem szokás élni.

„Minek egyáltalán a közgyűlés, ha a polgármester felhatalmazást kap, hogy két ülés között halaszthatatlan (ki ítéli annak?), illetve kétszeri határozatképtelenség, vagy határozathozatal hiánya miatt fajsúlyos döntéseket hozhat utólagos tájékoztatási kötelezettséggel?” – tették fel a kérdést.

Bazin Géza azt is megjegyezte, hogy hatalomra jutása óta a Fidesz már hatodik alkalommal módosítja a közgyűlés szmsz-ét, s minden egyes alkalommal csorbította az ellenzék jogait. „Ez nagyon megy nekik, számukra ez a fontos. De egy alapító okiratot, hogy törvényesen működhessen a hivatal, képtelenek tisztességesen összerakni. Úgy látszik, az nem olyan fontos, mint az MSZP által képviselt több tízezer miskolci ember véleményének kiiktatása” – jelentette ki.

 

Forrás:Északonline

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…