2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Tűzzék ki a székely zászlót az Országházra!

A zászlóügy kapcsán ismét felszínre került egy rendkívül fontos ügy: a székely autonómia kérdése. Egyes erdélyi és magyarországi politikusok szerint ezeket nem szerencsés összekötni, mivel az autonómiát soha nem fogják a románok támogatni. Igenis össze kell kötni, mert most nem másról van szó a román hatóságok részéről, mint a székely önrendelkezési törekvéseket még csírájukban elfojtani, a közösségi összetartozásnak még a szimbólumait is üldözni. A Jobbik számára – a többi magyar párttal ellentétben – mindig egyértelmű volt a székely autonómia kérdése, megalakulásunk óta az önrendelkezési törekvések elkötelezett támogatói vagyunk.
Örömünket fejezzük ki, hogy a kormány és a kormánypártok is kezdik végre egyértelművé tenni az álláspontjukat, noha a Jobbik korábban számos alkalommal hiányolta a világos és határozott kiállást ebben a kérdésben. Németh Zsolt államtitkár a napokban úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormánynak alkotmányos kötelessége az önrendelkezési törekvések támogatása. Tegyük hozzá: ez valójában csak akkor lenne alkotmányos kötelezettség, ha a kormánypárti képviselők nem szavazták volna le a Jobbik azon módosító javaslatát, amely tételesen szerepeltette volna az új alaptörvényben: Magyarország támogatja a külhoni magyar közösségek önrendelkezési törekvéseit. Azonban ha kormánypártok valóban ennyire elkötelezettek az ügy mellett, akkor felkérjük őket, hogy a Jobbikhoz hasonlóan mozgósítsák híveiket, és vegyenek részt ők is a Székely Nemzeti Tanács március 10-i marosvásárhelyi demonstrációján vagy a Székelyföldért Társaságnak a budapesti román nagykövetség előtt párhuzamosan tartandó szolidaritási tüntetésén.

Szívesen látnánk a baloldali ellenzék híveit is, de sajnos pontosan tudjuk, hogy e pártok mit gondolnak erről a kérdésről. Az LMP román zászlót szeretett volna „a román kormány iránti szimpátia és barátság jeleként” kitűzni a XI. kerületben, Szanyi Tibor MSZP-s képviselő folyamatosan románozza az erdélyi magyarokat, Gyurcsány Ferenc pedig nemrégiben Trianon jogosságáról értekezett egy lakossági fórumon. Hol vannak most a baloldali politika azon képviselői és azok a liberális véleménydiktátorok, akik „Cigány vagyok” meg „Zsidó vagyok” táblával a nyakukban szoktak rohangálni, ha ezeket a kisebbségeket szerintük valami jogsérelem éri? Most miért nem tüntetnek szolidaritásuk kifejezéseként „Székely vagyok” feliratokkal?

Mi, nemzeti érzelmű magyarok ezekben a napokban mindannyian székelyek vagyunk! A kibontakozó hazai szolidaritás legmagasabb szintű kifejeződéseként ezért a Jobbik azt kéri Kövér Lászlótól, hogy tűzesse ki a székely lobogót az Országházra is, és az mindaddig maradjon kint, amíg a román hatóságok fel nem hagynak e nemzeti jelkép üldözésével.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…