2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Romos templomból kulturális központ

A Jánosik és Társai Kft. szakemberei végezték el a mezőcsáti zsinagóga teljes felújítását.
Az 1880-ban épített és méreteiben is impozáns épület évtizedekig romokban állt. Sokan és sokat tettek a megmentéséért. Az összefogás eredménye, hogy napjainkra visszanyerte korabeli szépségét. Az egykori zsidó templom külső és belső felújítása után kulturális központként működik majd, rendezvényekkel, kiállításokkal, koncertekkel, konferenciákkal szolgálva a közművelődést – mondotta Jánosik Lajos, a felújítást végző cég tulajdonosa.

A romtemplom a mezőcsáti városközpont rehabilitációjának részeként újult meg. A falak és a tetőszerkezet teljes felújítására, az egyedileg legyártatott ajtók, ablakok cseréjére és a különleges belső munkákra mindössze 85 nap állt rendelkezésre. A kivitelezők igyekeztek minden részletében az eredeti állapot helyreállítására. A 250 négyzetméter alapterületű, 8 méter belmagasságú épületen a Jánosik és Társai Kft. 30-50 munkatársa dolgozott, együttműködve a munkálatok tervezőjével, valamint műemlékvédelmi, restaurátor, történész szakemberekkel. Több helyi és környékbeli vállalkozást, illetve munkavállalót is bevontak a mintegy 110 millió forint értékű felújítási munkába.  A XIX. századi épület díszítéseinek, a kőkorsóknak, a virágmotívumoknak restaurálását az eredeti dokumentációk alapján végezték el. A templom bejárata fölött kőbe vésték azt a héber feliratot, amelynek jelentése: „Az Úrra tekintek szüntelen”. Régi formáját kapta vissza a galéria, az egykori női karzat és a tórafülke falfestése. Sikerült megmenteni a falakon az első építő mesterek korabeli szénrajzát, amellyel a tóraszekrény és a tartóoszlopok vázlatát örökítették meg. A mozgássérültek részére akadálymentesítéssel könnyítették meg az épületlátogatását.

A város szívében álló egykori zsidó templom a felújítást követően, különleges szépségével hívja fel az arra járók figyelmét. Az épület közvetlen környezete is megújult az épület kialakításához méltó módon. A Jánosik és Társai Kft. szakemberei parkolókat építettek, illetve a közeli Posta épülete mellett zöldparkos területeket alakítottak ki. A közeli társasházak előtt pedig egy modern játszótér készült el, amelyet tavasszal, a jó idő beálltával már igénybe is vehetnek a gyerekek.

A Jánosik és Társai Kft. az elmúlt években több hasonló műemléki, illetve műemlék jellegű felújítást végzett sikeresen. Dolgozóink igényes, aprólékos, precíz munkája eredményeként szépült meg többek között például a Felső – Hámori Kohászati Múzeum, a tiszaladányi és a tiszadorogmai református templom, valamint a Tiszakeszi Művelődési Ház is – tájékoztatott Jánosik Lajos.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…