2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Budapest-Moszkva: végre érkezik

Bruce Willis újra legendás – és őt sztárrá emelő – szerepét játssza. A Die Hard – Drágább, mint az életed című filmben John McClane rendőr-detektív jelmezében tér vissza, hogy leszámoljon Oroszországban a mindent átható korrupcióval és a politikai megtorlásokkal. McClane megérkezik Oroszországba, hogy megkeresse tőle elhidegült fiát, Jacket (Jai Courtney) és megdöbbenve szembesül azzal, hogy a fia beépített ügynökként azon dolgozik, hogy megvédje a kormány informátorát, Komarovot…

A Die Hard huszonöt évvel ezelőtt robbant be a mozikba és indította el egy teljesen új mozihős, John McClane karrierjét. A karakter paradigmaváltást jelentett az akciófilmek világában. Az átlagember, akinek a körülmények hatására átlagon felüli feladattal kell megbirkóznia. Ez különbözteti meg McClane-t a képregényhősöktől, és emiatt válhatott a filmtörténet egyik legnépszerűbb figurájává.

Néhány héttel az után, hogy leforgatták a film dialógusokat tartalmazó részeit, a produkció felpörgött. A közönség az izgalmas akciókkal társítja leginkább a Die Hard-érzést.„Végre érzem, hogy Die Hard-filmet készítünk!” – mondta Willis.

Május közepén a stáb elfoglalta Budapest egyik legrégebbi és legérdekesebb épületét a Szabadság térnél, mely korábban a dunai hajózási társaság tisztjeinek elszállásolására szolgált. Az épület homlokzata faragott hajókkal és tengerészeti motívumokkal díszített, kis udvarral, kör alakú lépcsőházzal, kovácsoltvas erkélyekkel. Az egymásba nyíló szobák és élőcsarnokok útvesztője teszi az egyik legkedveltebb forgatási helyszínné Budapesten.

Daniel T. Dorrance és csapata ebbe az épületbe építette fel a CIA főhadiszállását és menedékét, ahonnan Jack McClane küldetését Jack főnöke, Collins ügynök (Cole Hauser) irányítja. A szobát megtöltötték a számítógépek, a falitérképek és a túléléshez szükséges felszerelések, valamint az elmaradhatatlan gyorsétkezdés csomagolópapírok.

A filmet 32 helyszínen forgatták Budapesten. Beépítették a filmbe a város fontosabb nevezetességeit és köztereit, köztük a párizsi mintára készült Andrássy utat, az Erzsébet hidat és a népszerű turisztikai célpontot, a Hősök terét. A Szépművészeti Múzeum adott helyet annak a bíróságnak, ahová Komarovot és Jack McClanet szállítják, hogy vádat emeljenek ellenük. Ez egy kaotikus és erőszakkal teli jelenet. Tiltakozók százai jelennek meg, hogy tüntessenek Komarov hazaáruló bűntette miatt. A budapesti rendőrséget és katonai egységeket használtak biztosításként, valamint számos rendőrjármű, és tankok, zászlók, tiltakozó transzparensek kapnak helyet a jelenetben.

Amíg a forgatási helyszínek nagy többsége Budapesten volt, a filmkészítőknek egy órát kellett utazniuk a fővárostól, hogy megtalálják a legnagyobb és legizgalmasabb forgatási helyszínt az összes közül: Csernobilét. A volt szovjet katonai bázis Kiskunlacházán a Szovjetunió felbomlása elhagyatottá vált, és tökéletesen hozta azt a dermedt tájképet, amire szükség volt.

Forrás: InterCom

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…