2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Senki nem születik hajléktalannak!

Kazincbarcika – A hajléktalanság volt a témája az Újkazinci városrészen rendezett újabb előadásnak.

Életcserepek – ezzel a címmel került sor interaktív előadásra az Újkazinci Programszigeten. A rendezvény szervezője, az Újkazinci Baráti Kör egyre aktívabb és a közösség fontos részévé vált a város civilhálózatának.
A keddi előadás témája az otthontalanság, hajléktalanság volt.

Teltházzal

Kazincbarcikán 1995 óta működik hajléktalanellátó, napjainkban két intézmény is, a 65 fős éjjeli menedékhely és a 30 fős nappali melegedő. A szociális egységek télen teljes kapacitással, teltház feletti létszámmal üzemelnek, s próbálják rengeteg empátiával és sok támogatással megoldani a rászorulók napi gondjait, problémáit.
Mint István Zsolt, a működtető Szociális Szolgáltató Központ igazgatója elmondta: a kapcsolatnélküliség – családtagok, barátok – hiánya az, ami valamennyi hajléktalant egyaránt jellemzi. A hajléktalan karrier furcsa és talán meglepő kifejezés, de van ilyen sajnos, s ahány ember annyi féle sors, annyi életút…

Csak addig kellett, amíg a pénz tartott

A rendkívüli sorsok közül eggyel ismerkedhettek meg nyilvánosan is a rendezvény résztvevői.
Jani vállalta arcát, nevét és életét, s annak minden rezdülését a közönség elé tárta.
17 éve az intézmény „lakója”, bár a múlt hónaptól párjával együtt egy hétvégi házban laknak. Ám emellett ugyanúgy bejárnak az intézménybe, mert a napi gondok, problémák megoldásához szükségük van a segítő kézre.
Ahogy István Zsolt mondta: Jani már megjárta a mennyet és a poklot. Intézetben nevelkedett, majd a vérszerinti szülők addig vették magukhoz, amíg nagykorúvá válásakor egy kisebb vagyonnal rendelkezett. Aztán amikor elfogyott a pénz ajtót mutattak Janinak, így lett fedélnélküli. Voltak rossz és jobb évei, hónapjai, arra viszont nagyon büszke, hogy évek óta nem iszik, s megpróbálja tisztán és tudatosan alakítani nehéz életét.

Boldogság-csoki

A rendezvény szervezői a szép számú közönség felé egy felhívást intéztek. Kérésük az volt, hogy a hajléktalanok számára oly ritka csemegének számító csokoládét, édességet hozzanak azok, akik megtehetik ezt a fajta önzetlen segítséget. A felhívásra több tíz kiló édesség, nasi érkezett. A rendezvényen megjelent két városvezető – Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester – is hozott csomagot, mint ahogy a szervezők, kisnyugdíjasok, névtelenül adományozók is számos ajándékkal lepték meg István Zsoltot és vendégeit.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek