2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A Jobbik rezsicsökkentési „receptjei”

A Jobbik üdvözli a kormányzat rezsikiadásokat mérsékelni szándékozó kezdeményezését, amellett, hogy különösen álszentnek tartja az MSZP és a külföldi hátterű közműcégek kívánalmait a korábbiakban gátlástalanul kiszolgáló politikusok ezzel kapcsolatos megnyilvánulásait.

Az irányt jónak találjuk, ugyanakkor a csökkentés arányát nem tekinthetjük elégségesnek. A magyar polgárok jelen pillanatban bizonyos energiahordozók és szolgáltatások után akár 30-40 százalékkal magasabb rezsiszámlákat fizetnek, mint amekkorákat a piaci viszonyok és világpiaci árak indokolttá tennének.

További gondot okoz az is, hogy a jellemzően külföldi, sokszor multinacionális hátterű szolgáltató cégek hatalmas extraprofitot halmoznak fel, s nem egy esetben ezeket kiszivattyúzzák az országból. Nem nehéz belátni, hogy a lakosság nem fizetné meg ezt az indokolatlan terhet egy olyan esetben, ha a közműcégek és stratégiai fontosságú vállalatok széles körű állami ellenőrzés alatt állnának – a hatékonyság fenntartása és javítása mellett. Ezen felül a Jobbik – a lakosságot érintő terhek további csökkentése mellett – folyamatosan vizsgálja annak lehetőségeit, hogyan lehetne újra állami tulajdonba venni az érintett társaságok minél nagyobb hányadát.

Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek