2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Nyolc dolog, amit érdemes tudni a készételekről

Egy európai átlagban 6 kg készételt fogyaszt évente. Ha ön is a gyors megoldások  híve, eláruljuk, mi mindenre figyeljen vásárláskor.

A legelső mélyfagyasztott készétel az amerikai Gerry Thomas nevéhez fűződik. 1954-ben fejlesztette ki a Swanson ( a  későbbi Campbell  Soup  Company) számára. Feldolgozottsági foktól függően  egy doboz készétellel  megspórolhatjuk az étkezés előkészítésével töltött időt, nem is beszélve magáról a főzésről.

Kicsomagolni, felmelegíteni, megenni. Tavaly kb. félmillió tonna készételt fogyasztottak el az európiaiak.. Ez 6,6 kilót jelent fejenként, és ebben a mennyiségben még nincsenek benne a konzervek.

A készételek  közül  a zacskós leves a legkelendőbb, hiszen pillanatok alatt tálalható. Nem csoda, hogy egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak. A trend egyértelműen azokat a termékeket részesíti előnyben, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert, sem mesterséges ízesítőket. Ez manapság  már nagybetűs feliratok hirdetik a tasakokon.Már nagyon sok készétel kapható bio változatban. Nagy előnyük, hogy a nyersanyag itt ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, vagyis nem használnak műtrágyát a növények termesztésekor.. A későbbiekben, a feldolgozáskor pedig nem kerül a termékbe ízfokozó, sem színezőanyag, sőt mesterséges aromát sem tartalmaz.

Jó tudni, hogy a mélyfagyasztott zöldség, illetve gyümölcs jóval magasabb vitamintartalommal rendelkezik, mint a szupermarketek polcain napokig vagy hetekig álló társai, hiszen ezeket betakarítás után közvetlenül lefagyasztják.

Érdemes szót ejteni a mélyfagyasztott pizzákról is, hiszen az elmúlt 15 évben megháromszorozódott az egy főre jutó fogyasztásuk. Ez persze nem csoda ekkora kínálat mellett. Ma már szinte minden kapható, az extravastagtól a vékony, ropogós tésztáig, vagy éppen a teljes kiőrlésű lisztből készült pizzáig. Általánosságban igaz, hogy a legtöbb pizza 750 kalóriát és 20 g zsírt tartalmaz. Vásárláskor érdemes figyelni a feltételekre, mert egy tonhalas pizza akár 930 kalóriát és 51 g zsírt is jelenthet.Ritkán találkozhatunk bőséges, friss halkínálattal a szupermarketekben, éppen ezért a fagyasztott halak remek alternatívát jelenthetnek. Persze itt sem mindegy, hogy mi kerül a kosárba. El a kezekkel mindentől, ami panírozott, töltött vagy előre kiütött! Ezek a kis „ extrák” ugyanis kb. 200 pluszkalóriát jelentenek adagonként.

Nem titok, hogy a legtöbb készétel nagyon sok sót, emulgeálószert, mesterséges antioxidánst ( ettől tovább eltartható ) és színezőanyagot tartalmaz. Ezeknek az adagolása ugyan szigorú szabályokhoz kötött, de a bennük található benzoátok és glutamátok már kis mennyiségben is allergiát okozhatnak. Aki ezekre érzékeny, mindenképpen olvassa el a csomagoláson található kisbetűs részt is, különben kellemetlen meglepetések érhetik. A glutamátok vagy élesztőkivonatok ráadásul étvágynövelő hatásúak, ezért nem éppen a diétázók barátai.

Vasas Csaba
Forrás:amerikaihirujsag.com

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek