2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Ládafiából: a Szinvavölgyi Néptáncműhely

A néptáncról alázattal, lelkesen

Maródi Attila, a Szinvavölgyi Néptáncműhely szakmai vezetője, koreográfusa, – aki maga is többszörösen kitűntetett táncos – volt a Ládafiából népművészeti előadássorozat vendége a Lézerpont Látványtárban. A műfaj korunkban legégetőbb kérdéseiről nagy alázattal, lelkesen ugyanakkor céltudatosan beszélt a művész, aki az együttesből sokakat bevont a társalgásba, amit a csoport tagjai tánccal fűszereztek.

Tíz évesen kezdett táncolni Maródi Attila, aki személyes indíttatásáról, gyerekkori emlékeiről, tánchoz való viszonyáról és mély elkötelezettségéről beszélt mindenekelőtt a Lézerpont Látványtárban. Gyermekei Eszter és Levente – akik természetesen szintén a csoport tagjai – mezőségi tánccal vezették fel az előadást. A művész, aki valamennyi korosztályt befogadó, több mint kétszáz fős együttest vezet, nemcsak a művészeti munkáról, a hiteles viseletek felkutatásáról, a kitartó próbákról, sikeres szereplésekről szólt, hanem azokról a közönség és szakma körében vitákat kiváltó kezdeményezésekről is, melyek a modern irányvonalat erősítik a hagyományokat tisztelő, ám újítani is kész együttes repertoárjában. Szó esett a Szinvavölgyi több mint egy hónapos mexikói vendégszerepléséről és a következő izraeli turnéról, mely előtt a hazai, miskolci közönségnek is bemutatja a külföldi fellépésre előkészített programját a csoport. Az „aranysarkantyús táncos” nagy hangsúlyt fektetett beszámolójában az utánpótlásnevelésre. Hogy ez valójában milyen fontos számára az életben is, számos oktatói munkásságát dicsérő díja bizonyítja – Maródi Attila elismerései között épp egy ilyenre, az Örökség Népművészeti Egyesület pedagógiai díjára a legbüszkébb. A művészeti vezető kollégáit és táncosait is bevonta a beszélgetésbe, melyhez a közönségnek is voltak észrevételei, kérdései. A társalgást pedig a már említett mezőségi táncok mellett Dámóci csárdással, Felcsíki verbunkossal, Kalotaszegi legényessel, Bökönyi fordulóssal és a Holdviola dalára készített koreográfiával színesítette a csoport.
Ez volt a Ládafiából népművészeti sorozat második évadának első előadása a Lézerpont Látványtárban, amely egy hónap múlva február 20-án szerdán 17 órától HangszerMesterművek címmel Szondy Sándor népi iparművész előadásával folytatódik, aki bámulatos alkotásait is viszi a Győri kapuban található közösségi helyszínre. A Lézerpontban minden héten szerdán program várja a közönséget. Legközelebb január 30-án öttől a szabályokról kezdeményeznek beszélgetést arttérben.

-czikora-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…