2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Aláírásgyűjtés az orvosi ügyeletért

Kettő helyett ugyanis egy lenne Miskolcon: a diósgyőri (vasgyári) ügyeleti helyszín megszűnne, az orvosok száma csökkenne.

 

Aláírásgyűjtésbe kezd a miskolci felnőtt háziorvosi ügyelet megmentése érdekében az MSZP. A fideszes városvezetés ugyanis megszüntetné az ügyeletet a Misek diósgyőri telephelyén (a volt Diósgyőri Kórházban), az eddig oda járó embereket pedig a Misek központjába (a volt Semmelweis Kórházba) irányítaná. Ráadásul még az ügyeletet ellátó orvosok számát is a felére csökkentenék, így komoly problémák keletkezhetnek az ellátásban. Minderről Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, megyei elnöke (középen), Varga László, a párt miskolci ügyvezető elnöke (a kép jobb szélén) és Bartha György miskolci önkormányzati képviselő számolt be kedden.

Gúr Nándor elmondta: a Kriza-féle városvezetés ebben az ügyben is a miskolciak ellen cselekszik. Most közel 200 ezer ember egészségügyi ellátásával szórakoznak, drasztikusan csökkentenék az ügyeleti ellátás színvonalát. Pedig tudomásul vehetnék, hogy az egészségügyből nem lehet további forrásokat kivonni, úgy meg pláne nem, hogy közben más területen meg két kézzel szórják a pénzt, egyeseket például négykerékmeghajtású Skoda Superb autókkal látnak el (ezzel vélhetően a Miskolc Holding vezérigazgatójának új autójára utalt a képviselő – a szerk.)

Dr. Varga László elmondta: a múlt héten megtartott sajtótájékoztatójukon már felszólították a városvezetést, hogy vonják vissza az ügyelet ellátására kiírt közbeszerzési felhívást. Akkor azt is követelték, hogy a megyei kórház gyermekügyeletére, illetve a Misek felnőttügyeletére autóval érkező betegektől ne szedjenek parkolási díjat. Mindez azonban nem használt, a fideszes városvezetés még csak nem is reagált az elhangzottakra. Pedig a szocialisták már 2011-ben is szóltak, hogy az ügyeleti rendszert nem lehet elsorvasztani: akkor döntött ugyanis a közgyűlés fideszes többsége arról, milyen feltételekkel írják ki a pályázatot. Az ügyet egészen 2012 decemberéig jegelték, akkor tették csak közzé a Közbeszerzési Értesítőben a kiírást. Abban már konkrétan szerepel, hogy csak 1 ambuláns és 1 kijáró háziorvos lenne a hétvégéken (a korábbi 2+2-vel szemben), az orvosi ügyelet helyszíne pedig kizárólag a Misek központi telephelyén, a volt Semmelweis Kórházban lesz. A megyei kórházban működő gyermekügyeletet is megvágják, ott egyetlen orvos látna el szolgálatot, s ha hívják, neki kellene kimennie is a beteghez. Vagyis – figyelmeztetett dr. Varga László – ha valaki beviszi a beteg gyereket a GYEK-be, előfordulhat, hogy nem talál ügyeletes háziorvost. Hangoztatta, az ügyeleti rendszer leépítése azokat is érinti, akik jelenleg a volt Semmelweis Kórházban működő ügyelethez tartoznak, hiszen ott így majd duplájára nő a betegforgalom.

Bartha György kijelentette: a fideszes városvezetés ismét becsapta a miskolciakat. A kampány során ugyanis egyebek mellett azt is ígérték, hogy minden komolyabb ügyben kikérik a városlakók véleményét. Ez ebben az esetben sem történt meg, jóllehet, az egészség az egyik legfontosabb dolog az életben. Szerinte a városvezetés akciója már – mint fogalmazott – „a bűn kategóriájába tartozik”, s ha az megvalósul, akkor a miskolciak nem fogják elfelejteni „azt a galádságot, amit elkövettek ellenük”, – írja az eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek