2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Emberi viszonyok emberöltőkön át?

Bár végül – várakozásainkkal ellentétben – Oscar-jelölést nem kapott, a tavalyi év egyik legkülönlegesebb filmje a David Mitchell Felhőatlasz című regényéből készített adaptáció volt. A Carthaphilus Kiadó jóvoltából körülbelül a filmmel egy időben az érdeklődők a könyvet is elolvashatták magyar nyelven. Az alábbiakban ezt ismertetjük. A filmmel, megítélésünk szerint, az a legnagyobb probléma, hogy bár valahol érezzük, hogy komoly mondanivalója van vagy lehetne, egyszerűen nem jön át hatásosan a különböző jellegű, és eltérő korban játszódó történetek közötti kapcsolat – az ugyanis kevés, hogy ugyanazok a színészek több szerepet is megformálnak, főleg, hogy azok drasztikusan eltérő karakterek. Így kíváncsian vártuk, hogy a könyv hogy oldja meg ezt a bonyolult feladatot.

Nos, röviden: sehogy – de ez nem is baj. A történet vezetése szerint ugyanis összefüggés csak a cselekményszálak között található, sőt köztük is csak annyi, hogy a soron következő főszereplője regény, film, napló, levelek, stb. képében követi az azt megelőzőt – s így egyfajta láncolatot kapunk. Van elvileg még további kapcsolat a karakterek között is, melyet többek között egy ugyanolyan anyajeggyel próbált érzékeltetni a szerző, de ez nem különösebben érződik a mű lapjain keresztül.

Ettől függetlenül a Felhőatlasz egy érdekes, olvasmányos és főleg különleges könyv – egy üde színfolt a fantasyk polcán, mely ráadásul, bár néhol kissé szélsőségesen, egész hitelesen ábrázolja a már tovatűnt világokat. Szókincshasználat, stílus, korkép – mind rendben van, sőt a karakterek is beleillenek saját korukba.
A jövőre vonatkozó részek már kissé speciálisak, ám ezeket értékelni is nehezebb, hisz szinte kizárólag az író kreativitásától és személyiségétől függnek. Mindenesetre mi úgysem fogunk rá választ kapni… Vagy mégis?

Végezetül még egy dicséretet érdemel a szerző, hisz ízlésesen, változatosan alkalmazta a különböző műfajokat. Thriller, krimi, románc, akció és vígjáték keveredik a fantasyn belül, amiből könnyedén lehetett volna hatalmas káosz is – ám ezt nem csak elkerülte, de kiválóan meg is oldotta. Ráadásul hat könyvet kaphatunk egy áráért. Nem megéri?

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek