2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Jobbik nem a közműcégeket támogatná, hanem a károsultjaikat

A Jobbik üdvözli, hogy a rezsikiadások csökkentése egyáltalán szóba került egy válság sújtotta időszakban. Tesszük ezt akkor is, ha könnyen belátható volt, hogy a kormányzat alapkoncepciója nem tett volna lehetővé ilyen mértékű tehercsökkentést, ám azt értékeljük, hogy miután a nemzeti radikális párt figyelmeztetett: a számlák összegének mérhető mérséklése érdekében a hálózathasználati és egyéb díjakat is le kell nyesni, végül e felé is történt elmozdulás. Reméljük továbbá, hogy ez csak első lépés volt, hiszen a közműcégek többsége extraprofitjának fenntartása érdekében a díjak ma mintegy harmadával magasabbak az indokoltnál, így azok további csökkentése lenne indokolt.
Ugyanakkor azt elképesztőnek tartjuk, hogy a kormányzat döntése értelmében egyes szolgáltató cégek mintegy 52 milliárd forintos kompenzációt kapnak az adófizetők pénzéből. Ez a mérték meghaladja a rezsiszámlákon megspórolandó összeg felét, így amíg a számlák összege kis mértékben csökkenhet, a Fidesz–KDNP ugyancsak az érintett adófizetők pénzéből segíti ki a távhőszolgáltatókat – álláspontunk szerint ez a lépés nem csak szemfényvesztő, de mélyen igazságtalan is, hiszen az érintett cégek többsége az utóbbi évtizedben hatalmas mennyiségű profitot halmozhatott fel, s jelen pillanatban sem kell félteni őket.

Éppen ezért a Jobbik a fogyasztóvédelmi visszaélések felszámolása mellett arra törekszik, hogy a jövőben állami felügyeletet nyerjen minden közműszolgáltató felett, továbbá egy alapos elszámoltatási folyamat keretein belül azokat is megtalálja, akik felelősek voltak a társaságok fillérekért történő elprivatizálásáért, valamint a számukra biztosított garantált profit folyósításáért.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…