2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Tökéletes kém, (majdnem) tökéletes regény

Korábbi cikkeinkben már nem egyszer foglalkoztunk az angol krimirodalom egyik legjelesebb képviselőjével, John le Carréval. Legújabb magyarul megjelent műve azonban minden eddiginél ékesebben bizonyítja, hogy miért épp ő lett a szakma egyik nagymestere.
A Suszter, szabó, baka, kém kapcsán már elhangzott, hogy John le Carré a precíz történetvezetés egyik legmarkánsabb képviselője, hisz talán még Agatha Christie Hercule Poirot-ja sem volt ennyire aprólékos, mint le Carré vagy épp hősei. Annál is inkább, mert a klasszikus belga detektív leginkább csak ült egy karosszékben és következtetett, a le Carré által bemutatott angol titkosszolgálat munkatársai valódi, tényszerű nyomozómunkát is sokszor végeznek.

Szögezzük le: az Egy tökéletes kém remek regény (szinte csak a szóismétlés elkerülése végett nem használnánk a ’tökéletes’ szót rá). Fölösleges is lenne túlságosan szaporítani a szót, annál is inkább, mert egy kriminél mindig vigyázni kell arra, hogy véletlenül se áruljunk el olyat, amiből a legcsekélyebb következtetést is le lehet vonni a befejezésre. Ezek miatt a könyv csupán két figyelemreméltó vonását emelnénk ki.

Egyrészt különlegesség, hogy, amellett, hogy egy krimitől már önmagában is szokatlan a kétszálú cselekményvezetés, ezúttal ráadásul a párhuzamos vonalak egyformán jól és precízen, mondhatni „lecarréian” vannak megszerkesztve. Külön dicséret továbbá az is, hogy a tények mellett ezúttal kiemelten nagy szerephez jutnak a nyomozásban a lélektani vonások is – demonstrálandó, hogy a titkosszolgálat és a kémelhárítás is legyen bármennyire mechanikus, azért emberek forgatják a gépezet mókuskerekeit.

Szerencsére az Agave Kiadó folyamatosan örvendeztet meg minket le Carré műveinek magyar kiadásaival. 2013. első negyedévében ugyanis várhatóan újabb kötet jelenik meg a szerzőtől, mégpedig A panamai szabó, amiből 2001-ben Pierce Brosnan főszereplésével készült emlékezetes film, ráadásul le Carré az életműve harmadik legfontosabb történetének tartja A kém, aki bejött a hidegről és a Suszter, szabó, baka, kém után.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…