2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szupernyomozó a vásznon

Lee Child Jack Reacherről szóló regénysorozatának kilencedik részét – Csak egy lövés – hozza el nekünk Tom Cruise, aki magát a címszereplőt személyesíti meg a vásznon. Az egykori katonai nyomozóról nem csak az derül ki, hogy kitűnő detektív és napok alatt felderíti az összeesküvést, hanem „szuperkatonai” képességeit is bemutatja nekünk.
A nézők számára elég hamar ki is derül miről fog szólni a film, hisz kezdés gyanánt megtekinthetjük a hidegvérű gyilkosságot, amelyben öt ember veszti életét. A tettest is egy-kettőre megtalálják és alig telt el negyed óra a filmből már túl vagyunk egy megoldott bűnügyön, láthatjuk a bizonyítékok mennyire egyértelműek. Már ott is ül előttünk a gyanúsított.
De álljunk meg egy percre. Biztos, hogy így nézett ki? Nem, biztos, hogy mi nem őt láttuk. És a vallomása sem valami egyértelmű: „Hívják Jack Reachert!” írja. Igazából ő ennyit tesz hozzá hamarosan kómába is kerül. Majd, miután az általában láthatatlan Reacher mégis előkerül, megkezdődik a nyomozás…
A történet néhol kicsit nehézkes vagy lassúnak érezhető, a vége felé meg már annyira egyértelműnek tűnik minden, hogy nem is értjük miért nem a végcím megy már. Egészében véve, bár könyvadaptáció – mint szinte minden mostanában a mozikban – nem éreztem nagy újdonságot benne. Sem filmtechnikailag, sem a történetben, végig az az érzésem volt, hogy már láttam hasonlót. Alapvetően azonban nem rossz akciófilm, ráadásul a könyv maga is garantálja a cselekmény lassú jellegű lefolyását, így ezt, bár lehetett volna máshogy is, nem lett volna érdemes az alapanyag módszerétől eltérően csinálni.
Tom Cruise pedig, mint mindig, most is jól eltalálta a szerepet, különösen Reacher hozzáállását a dolgokhoz – bár alkatilag nem túlságosan emlékeztet Lee Child regényhősére. Természetesen a verekedős jelenetek kihagyhatatlanok voltak, de ezek nem okozhatnak különösebb kihívást a színésznek – a film különlegességeként szolgáló üldözési jelenetek pedig látványosak lettek, elsősorban a remek operatőri munka révén.. A női főszerepben Rosamund Pike kitűnő alakítást nyújtott.
Stiber Judit

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek