2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Gyalogos visszapillantó az újesztendő közlekedésbiztonságáért

Gyalogos visszapillantó az újesztendő közlekedésbiztonságáért

Az elmúlt év karácsonyától szilveszteréig hat olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amelynek gyalogos volt a részese. Az esetek tanúságai intőek lehetnek a közlekedők számára, amelyek röviden úgy foglalhatóak össze, hogy: Gyalogosok figyelem! Figyelem: gyalogosok! A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a téli évszakváltozás negatívan hat a mindennapi közlekedésre, jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma. A változó időjárás mellett romlanak a látási- és út viszonyok. Ezért akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó a figyelem mellett elengedhetetlen a láthatóság a közúti közlekedés során. A fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka akár 150 méter távolságból is észlelhető, ez pedig jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat!

Közlekedési példatár:

1. 2012.12.27. 20:50: Rudabányán az Arany János utcán egy menetrend szerinti autóbusz Ormosbánya irányába közlekedett. A jármű vezetője későn észlelte a neki balról az úttesten keresztül áthaladó személyt, melynek következtében őt elütötte. A gyalogos súlyos sérüléseket szenvedett.

2. 2012.12.28. 16:45: Ózdon a Vas közben egy személygépkocsi sofőrje elütött gyalogost, aki a „zebrán” akart átmenni az úton. Könnyű sérülésekkel végződött a baleset.

3. 2012. 12. 30. 09:30: Arlóban az Ady Endre úton egy eddig még ismeretlen járművezető nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg autója sebességét, amelynek következtében a nedves úttesten megcsúszott és elsodort egy járdán közlekedő gyalogost, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

4. 2012.12.30. 18:10: Miskolcon a Klapka György út és a Mednyánszky út kereszteződésében egy személygépkocsi vezetője a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem biztosított elsőbbséget a gyalogosoknak, közülük egy megsérült.

5. 2012.12.30. 23:25: Egy személygépkocsi vezetője Kazincbarcikán a Jószerencsét úton a kórház felől az Egressy út irányába haladt, amikor a „zebrán” nem biztosított elsőbbséget egy gyalogosnak és elütötte.

6. 2012.12.31. 17:15: Kazincbarcikán, az Attila úton haladt egy autó, aminek vezetője nem az időjárási viszonyoknak megfelelően választotta meg gépkocsija sebességét, így a havas, jeges úton megcsúszott és az út bal oldalán lévő járdára hajtott, ahol elütött egy gyalogost.

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén, az elmúlt időszakban a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek elsődleges okai az elsőbbségi szabályok figyelmen kívül hagyása, amely során a járművezetők nem biztosítottak áthaladási elsőbbséget a gyalogosok részére a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken. Továbbra is problémát jelent azonban a gyalogosok figyelmetlen, gyakran „nemtörődöm” magatartása, közlekedése az utakon és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken is.

A Rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a télies, fagyos, esetenként ködös idő beköszöntével a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően, fokozott körültekintéssel vezessék gépjárműveiket, hiszen mindenkit haza várnak!  Ne feledjék, a Rendőrség kiemelten kezeli a közúti közlekedést ennek érdekében rendszeresek a közúti ellenőrzések, így a közlekedők a megye útjain bárhol számíthatnak rendőri jelenlétre, sebességellenőrzésre.

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek