2024. 08. 19. hétfő

Huba
1 EUR 393 HUF
1 GBP 461 HUF

Új korszak az örökségvédelemben

Új korszak kezdődött az örökségvédelemben – mondta évértékelő interjújában Cselovszki Zoltán.

Az újonnan felállított Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke szerint a múlt kulturális emlékeit védő szakembereknek is meg kell tanulniuk együttműködni.
„A 2012-es évre az volt jellemző, hogy a folyamatos változások mellett folyamatosan kellett dolgozni régi és új területeken is” – fogalmazott Cselovszki Zoltán, akit júniusban neveztek ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) élére, majd annak átszervezése után a Forster-központ elnöke lett. „A legnagyobb változás, hogy a KÖH műemléki és régészeti hatósági feladatai a Belügyminisztériumhoz, a tudományos, nyilvántartási területek egy része, valamint a másodfok a Budapest Főváros Kormányhivatalához kerültek” – idézte fel az átszervezés leglényegesebb elemeit az elnök. Szerinte az új központban „összetalálkozhatott az elmélet és a gyakorlat”, hiszen október 31-ével a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) – az állami műemlékvagyont kezelő szervezet is – a Forster-központba került. „Itt jelenleg 35 uniós projekt fut 47 ingatlanon, kiemelt műemléken” – hangsúlyozta Cselovszki Zoltán.

Az elnök szerint az átszervezés „gyümölcsei” a 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban „érhetnek be”, az új struktúra ezért a 2014-ben „vizsgázik” majd. „Meglátjuk, megvalósítottuk-e azokat a lehetőségeket, hogy a mostaninál sokkal szélesebb ablakokon, térségi szemlélettel, integrált módon, a valós élethez igazodva nagyprojektek indulhassanak el. Ha ez sikerül, akkor jó irányba megyünk” – fogalmazott az elnök.

Új korszak kezdődik az örökségvédelemben, és az örökségvédelmi stratégiát mi csináljuk meg – szögezte le az elnök. Megjegyezte, a stratégia arra épül, hogy az örökségi értékeket nemcsak védeni kell, hanem használni, kezelni is.
Nagyon átgondolják
Ugyanakkor elismerte, hogy a „kevésbé jelentős” vagy még feltáratlan értékekre valóban kevesebb figyelem juthat. „Ha nagyon formálisan fogalmazunk, így van. De a társadalom igénye jogos: meg kell tudni indokolni az adott érték jelentőségét, be kell mutatni társadalmi hasznosságát” – szögezte le Cselovszki Zoltán, aki szerint az „örökségvédelem táguló körei” kifejezés ma még inkább igaz, a szakmának egyre több dologra fog kiterjedni a figyelme. „A világörökség részét képező helyszínekre kezelési tervek készülnek, ennek módszertanát mi kiterjesztjük a várományos helyszínekre is, sőt mind a 47 műemléki jelentőségű területi védelem alatt álló településrészre. Ha ez a módszertan be tud épülni a települések szabályozási terveibe, akkor már minden menni fog magától” – fogalmazott.

Orvosolható problémák
Arra a kérdésre, hogy miként érvényesül az örökségvédelem szempontja olyan helyzetekben, amikor egy megyei kormányhivatalnak – amely a hatósági feladatokat végzi – esetleg a városvezetés érdekeit kellene sérteni, azt felelte, az új rendszer lényege, hogy nem „utóvédharcban”, utólagos védetté nyilvánítással akarják megoldani az adott műemlék sorsát, hanem előre gondolkozva, stratégiát alkotva.

Szerinte a Győrben kialakult helyzet – ahol a Dunakapu tér ásatásakor egy több száz éves vár maradványait találták meg, ám az önkormányzat mélygarázst építene a reneszánsz vár romjaira – is orvosolható. Példaként az ulmi székesegyháznál épített mélygarázst említette, ahol 21. század műszaki megoldásokkal megőrizték és megtekinthetővé tették az autósok számára a régészeti emlékeket. „Hogy továbblépjünk, meg kell tanulniuk az örökségvédőknek is együttműködni, hiszen sokféle érdeket kell összeegyeztetni” – magyarázta. Hozzátette: a KÖH korábban a legkeményebb eszközt vetette be, amikor a tulajdonjogot korlátozta a védetté nyilvánítással olyan esetekben is, amelyekben megfelelő együttműködéssel e nélkül is érvényesíteni lehetett volna az örökségvédelem szempontjait.

Majd kiderül…
Arra a kérdésre, hogy akkor az átalakítással nyert vagy vesztett-e a magyar örökségvédelem, Cselovszki Zoltán azt felelte, hogy ez ki fog derülni, ha elkezd működni az új struktúra. „Sok példa van Európában arra, hogy nem kell hatósági jogkör a hatékony örökségvédelemhez. Az új struktúra alkalmazkodik ahhoz a nagy rendszerhez, amelynek kialakítását a kormány elindította. Ez a jó állam koncepciója, amelynek alapfeltétele a gyors közigazgatás. Ezt minden ágazatnak tudomásul kell vennie” – szögezte le. Szerinte a 2013-as év szól majd a „finombeállításról”, ennek során a szakembereknek egyfajta tanácsadóként kell menedzselniük az örökségvédelem ügyét. „Olyan emberekről van szó, akik ismeri a terepet, a beruházást, tisztában vannak a védendő értékkel. Ennek a struktúráját kell kiépíteni” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az ágazat forrásait is újra kell gondolni, mert szerinte ugyan érthető a kormányzat racionalizálási szándéka, de állami, önkormányzati támogatás nélkül nem működhet az örökségvédelem. A közösségi érdek érvényesítéséhez ugyanis közösségi forrás biztosítása is indokolt. „Tudom, hogy ez a kérdés most nem aktuális, de a támogatás rendszerét most kell kidolgozni” – szögezte le.
MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mi a szerepe a weboldaladnak?
Manapság, amikor lassan már az óvodások is össze tudnak állítani egy weboldalt, sokan ennek megfelelő komolysággal vágnak bele sajátjuk megtervezésébe…

További cikkek

Autós trafik
Hétvégén sem lehet. Autóból sem. Zárjegy nélkül meg végképp nem. Egy házaspárt értek zugárusításon az érdi piacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) B…