2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Diákok, csak így tovább!

A Jobbik az utóbbi idők összefogásának eddigi legnagyobb sikereként értékeli a kormány mai döntését a felsőoktatási keretszámokra vonatkozóan. Siker, hogy a két héttel ezelőtti tragikus bejelentéshez képest jelentős előrelépés történt, ugyanakkor számos kérdés kapcsán még bizonytalanság uralkodik.
A Jobbik ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a keretszámokra vonatkozó döntésnél a tavalyi évet tekinteni kiindulási pontnak félrevezető taktika. Ugyanis a 2012-es ingyenes helyek száma már egy 40 százalékkal csökkentett szám volt, ennyivel több diák kezdhette meg tanulmányait 2011-ben. Ezért a Jobbik továbbra is a 2011-es szint megtartását tartja elfogadhatónak.

Fenntartásokkal kezeljük a jövő évre, a felsőoktatásra ígért többletforrásokat is. A 24 milliárd forinttal magasabb összeg eleve más megvilágítást nyer, ha mellétesszük, hogy a 2010-es évhez képest a jövő évben 45 milliárddal kevesebből gazdálkodhatnak az egyetemek. Ezzel a 24 milliárdos kommunikációs fogással elterelik a figyelmet az idei év forráskivonásairól és zárolásairól, ami nagyon komoly károkat okozott számos intézménynek, és ennek kárpótlásáról szót sem ejtenek. Továbbá pedig semmi garancia nincs arra nézve, hogy jövőre nem fog végrehajtani a kormány a már szokásosnak mondható, brutális összegű zárolásokat. A Jobbik biztosítékokat követel egyrészt a megmaradó források megtartására, másrészt az egyetemi autonómiát csorbító intézkedések visszavonására.

Példamutató a hazai diákság összefogása, mely az egész ország számára követendő kell legyen. Bizonyítéka annak, hogy a civil szerveződések eltökéltsége sikerre viheti a közös érdekeket.

Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Ifjúságpolitikai Kabinetének elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek