2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Ramsay menüi – változatosan

A világ jelenlegi talán legismertebb mesterszakácsa, Gordon Ramsay ismét új könyvet jelentetett meg. A legújabb kiadvány, mely a beszédes Gordon Ramsay legjobb menüi címet viseli, valóan egyfajta összeállításként írható le leginkább – de annál mégis sokkal több…

Komoly meglepetés ért, amikor a kezembe vettem Gordon Ramsay legújabb szakácskönyvét. Nem, nem esett ki belőle egy fehérborban párolt fácánmellszelet – bár a sajátos stílusú séftől talán ez is kitelne! – mindenesetre az biztos, hogy maga a könyv szó szerint majdnem széthullott a kezemben.

Ez azonban nem a véletlen műve volt, nem selejtes példányt kaptam – egyszerűen csak annyiról van szó, hogy maga a kiadvány inkább egy többrészes albumra hasonlít, mintsem egy egyszerű könyvre. Egy szabvány oldalt ugyanis három részre osztottak, és az alsó, középső és felső rész önállóan, egymástól függetlenül lapozható. Felül az előételek, középen a főételek, alul pedig a desszertek találhatóak, így e sajátos megoldás a különböző fogások kevergetését, minél többféle menü összeállítását teszi lehetővé.

A könyv egyébként, amellett hogy felsorakoztatja az európai (brit, francia, mediterrán, stb.) konyhák különlegességeit, foglalkozik afrikai, közel- és távol-keleti ízekkel is, hisz fogásai között megtalálhatóak többek között a marokkói, indiai vagy thai világ jellegzetes ételkülönlegességei is. Összesen ötvenkét menü (heti egy, 2013. vasárnapjai tehát meg lehetnek oldva), kombinálásokkal azonban 140.000 körül jár az előállítható ételsorok száma.

Ramsay egyébként a kötet tematikáját az évszakok köré csoportosította, melyek, mint ahogy azt a bevezetőben elmondta, nagyon fontosak számára. Nem csupán a hangulati hatások miatt, hanem elsősorban azért, mert szereti az adott alapanyagokat akkor és úgy felhasználni, amikor azok a legjobb „formában”, állapotban vannak.

A több Michelin-csillagos étterem büszke tulajdonosa, Gordon Ramsay tehát ismét átad nekünk egy nagy adag receptet. Már csak alapanyagok kellenek – és persze komoly főzőtehetség. Ezek momentán nem állnak rendelkezésemre, és alighanem mindenki jobban jár, ha ez így is marad… De Ramsay mindenesetre megtette, ami rajta múlt…

DicsukD

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek