2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tizenegy pontos nyilatkozatot fogadott el Bajnai és Fico Szécsényben
Tizenegy pontos nyilatkozatot fogadott el Bajnai és Fico Szécsényben

Tizenegy pontos nyilatkozatot fogadott el Bajnai és Fico Szécsényben

Tizenegy pontos nyilatkozatot fogadott el Bajnai és Fico SzécsénybenTizenegy pontos közös nyilatkozatot fogadott el Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Szécsényben, a Forgách-kastélyban tartott találkozón. A nyilatkozat szerint Szlovákia kész az Európai Biztonsági

és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának ajánlása szerint módosítani az államnyelvtörvényt. A megállapodás kitér Sólyom László augusztus 21-ei, meghiúsult révkomáromi látogatására is. A két kormányfő – fenntartva az eset jogi aspektusaival kapcsolatos eltérő álláspontját – sajnálatát fejezte ki a látogatás „körülményei miatt”. A magyar pártok közül csak az MSZP nyilatkozott pozitívan a találkozóról. A Fidesz és a KDNP kifejezetten eredménytelennek minősítette a megbeszélést.

A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón a magyar kormányfő azt mondta: nem végeredmény, hanem lehetőség, amire Robert Ficóval jutottak. Hozzátette: nem szűntek meg mindenben a véleménykülönbségek, de elkezdték tisztázásukat.

Bajnai az EBESZ főbiztosának ajánlásai közül kiemelte, hogy az nem kérdőjelezi meg a törvény létét, de javasolja, állítsák vissza a megbontott érzékeny egyensúlyt a kisebbségi nyelvekről és az államnyelvről szóló törvények között. Szintén javasolja a jelentés, hogy az államnyelvtörvény egyensúlytanságait a módosítás végrehajtási rendeletében tisztázzák.

Robert Fico hasznosnak és sikeresnek nevezte a találkozót. Közölte, hogy teljes mértékben magukénak vallják, és teljesíteni fogják azt, ami a közös nyilatkozatban áll. Bejelentette, hogy meghívta Szlovákiába a magyar miniszterelnököt, aki – mint mondta – bármikor, bármelyik városba ellátogathat. Ő azonban azt javasolja, hogy Révkomáromban találkozzanak, ahol a tervek szerint felállítják Cirill és Metód szobrát.

A szlovák kormányfő kijelentette, hogy a Szlovákiában élő kisebbségek, köztük a magyarok helyzete megfelel az európai normáknak. Szlovákia területén tizenegy kisebbség él, és a magyarok kivételével mindegyikük számára elfogadható az államnyelvtörvény. A magyarok részéről politikai célzatúak a kifogások, amelyekkel „megtévesztik és megriasztják” az embereket – mondta Robert Fico.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…