2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A csendes hős vásznon is nyomoz

Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk Lee Child regényeivel, és nagy népszerűségnek örvendő főszereplőjével, Jack Reacherrel. Januártól az UIP-Duna forgalmazásában a szerző egyik korábbi művét, a Csak egy lövést Jack Reacher címmel immár filmvásznon is láthatjuk.

Egy szürke hétköznap egy átlagos városban öt embert találomra agyonlőnek megszokott napi tevékenységük végzése közben. Minden bizonyíték egy emberre mutat: egy orvlövészre, aki a hadseregben kapott mesterlövész kiképzést. Gyorsan elfogják és őrizetbe veszik. A maratoni hosszúságú kihallgatás ellenére a fogoly semmilyen kérdésre nem válaszol, csak egy rejtélyes követelést firkant egy cetlire: KERÍTSÉTEK ELŐ JACK REACHERT.

Ki ez a Reacher? E kérdésre nem könnyű válaszolni – igazából még azt is nehéz bizonyítani, hogy létezik. Ám ez nem sokat számít, Jack Reacher (Tom Cruise) már úton van. A titokzatos egykori katonai nyomozó kerüli az emberek társaságát – de ismeri a gyilkost. A híradóból értesül a gyilkosságokról, s az ügy annyira felkelti érdeklődését, hogy előbújik rejtekéből, és elmondja a hatóságoknak, mit tud a fogolyról. Bőven van miről mesélnie. Az illető rovott múltját tekintve Reacher biztos abban, hogy az igazi tettes került rendőrkézre.

Mire Reacher megérkezik, a gyanúsított már kómában fekszik az átszállítása közben elszenvedett brutális verésnek köszönhetően, és védőügyvédje (Rosamund Pike) számos dolgot szeretne megtudni az egykori nyomozótól. Mi köze védencének Reacherhez, és miért kér segítséget olyasvalakitől, aki meg van győződve a bűnösségéről? Bár komoly fenntartásai vannak, ügyfele kérését tiszteletben tartva felfogadja Reachert, hogy járjon az ügy végére.

Első látásra úgy tűnik, a rendőrség gondosan megvizsgálta a bűncselekmény helyszínét, és elfogta a gyilkost. Ám Reacher szerint nem végeztek tökéletes munkát. Bámulatos megfigyelőképességének köszönhetően olyan apró, de lényeges momentumokat is észrevesz, amelyek elkerülik mások figyelmét. Reacher minél tovább göngyölíti az ügy szálait, a kép annál homályosabb lesz.

A világhírű Lee Child nem úgy indult, hogy bestsellerszerző akar lenni, ám egy átszervezésnek az lett a vége, hogy 1995-ben munka nélkül maradt, úgyhogy nekiült, és írt egy könyvet, amelynek Killing Floor lett a címe. Az 1997-ben kiadott bűnregény hősét Jack Reachernek hívták, aki rögtön az olvasók kedvence lett. Child (és az olvasók) lelkesedése 17 Reacher-regénnyel később sem hagyott alább.

Ám nem csak a karakter mitikus vonásai szereztek neki azonnali – és egyre növekvő – népszerűséget az író szerint. „Szerintem Reacher annak a metaforája, amire titkon mindannyian vágyunk: az igazságé. Ezért rajonganak érte a női és a férfi olvasók egyaránt. Azt hiszem, a nők különösen érzékenyek az igazságtalanságra, Reacher pedig mindig valamilyen elviselhetetlen helyzetbe csöppen, amit aztán rendbe tesz. Bármit képes megcselekedni, hogy a dolgok jobbra forduljanak, vonakodás nélkül. Tény, hogy rengeteg kendőzetlenül ábrázolt erőszak van a regényeimben. De azt hiszem, a lelkünk mélyén mindannyian erre vágyunk. Látni akarjuk, hogy a dolgokat a helyükre teszik, a gonoszak pedig kegyetlenül megbűnhődnek.”

„Hollywoodi értelemben Reacherrel két probléma van – vélekedett Child. – Az első, hogy a regények jórészt Reacher belső történései miatt izgalmasak – érdekeseket gondol a világról és nagy különc, aki egészen másképp közelíti meg a dolgokat, mint az emberek többsége. A másik probléma, hogy Reacher, gyakorlatilag minden más történettől eltérően, nem megy át jellemfejlődésen. Nincs lelki-szellemi síkon bejárt út, hősünk nem tanul semmit, és a végén pont olyan marad, mint az elején volt. A filmnek olyan emberre volt szüksége, aki mindezt át tudja ültetni a mozgókép nyelvére.

Tom Cruise élete egyik legizgalmasabb karakterének tartja Jack Reachert. „Különleges fiugura: nincs mobilja, nem e-mailezik. Analóg csávó a digitális korszakban. Készpénzzel fizet. Az emberek látásmódját az őket körülvevő világ határozza meg, Reacher viszont a saját prizmáján keresztül szemléli a dolgokat. Bizonyos értelemben Dirty Harry és James Bond rokona.”

A Jack Reacher szemkápráztató autós üldözéssel büszkélkedhet, ami a hetvenes évek olyan klasszikus thrillereit idézi, mint a Bullitt vagy a Francia kapcsolat (The French Connection).           
Eredetileg úgy tervezték, hogy az autós üldözést öt éjszaka alatt felveszik, de Cruise azt javasolta, bővítsék ki a jelenetsort, hogy a film védjegyévé válhasson.

A Jack Reachert január 3-ától láthatják a hazai mozikban az érdeklődők.

Forrás: UIP-Duna

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…